Afbeelding
Raten-Kauf/Pixabay

Woonlasten voor huiseigenaren in Utrechtse Heuvelrug stijgen ruim 70 euro

Wonen

HEUVELRUG In vrijwel alle gemeenten zijn huiseigenaren dit jaar meer kwijt aan woonlasten. Dat is ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug het geval. Huiseigenaren in meerpersoonshuishoudens betalen in onze gemeente dit jaar 7,3 procent meer aan heffingen, ruim 70 euro. Daarmee is de stijging hoger dan het landelijke gemiddelde van bijna 5 procent stijging ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Vooral de onroerende zaakbelasting (ozb) lijkt ‘schuldig’ aan de stijging: eigenwoningbezitters betalen gemiddeld gezien dit jaar 17 euro meer dan in 2020. Ook verhogen veel gemeenten de kosten voor het ophalen van het vuil. VEH heeft de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing bij elkaar opgeteld om zo te komen tot de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens.

WOONLASTEN Huiseigenaren in Utrechtse Heuvelrug zijn in totaal 1080,86 euro kwijt aan woonlasten. Vorig jaar was dit 1007,33 euro. Huiseigenaren in de Utrechtse Heuvelrug betalen in 2021 446,69 euro ozb waar dat in 2020 nog 419,95 euro was. De afvalheffing stijgt van 300,26 in 2020 naar 334,79 euro en de rioolheffing van 287,12 in 2020 naar 299,38 euro in 2021.

Volgens Vereniging Eigen Huis is de tariefstijging een gevolg van de stijgende (Wmo-)zorgkosten die gemeenten maken. ,,Steeds meer gemeenten komen door de hoge zorgkosten in financiële problemen en zeggen hierdoor geen andere keuze te hebben dan de ozb te verhogen”, schrijft de organisatie in een persbericht.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je voor iedere gemeente het bedrag dat een meerpersoonshuishouden dit jaar moet betalen aan woonlasten. In het pop-upvenster vind je dit bedrag uitgesplitst naar de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Daarnaast is de procentuele ontwikkeling ten opzichte van 2020 berekend.

Dit zijn de verschillende gemeentelijke woonlasten:
Woonlasten > Onder de gemeentelijke woonlasten verstaan we hier de ozb voor de eigenaar van een woning (met een voor de betreffende gemeente geldende gemiddelde WOZ-waarde), plus de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Alle gemeenten heffen ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.
Ozb > Onroerende zaakbelasting is een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen. De ozb is gebaseerd op de WOZ-waarde. Voor deze analyse is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in de desbetreffende gemeente genomen. Huurders betalen geen ozb voor hun woning.
Rioolheffing > Rioolheffing is een belasting die geheven wordt door een gemeente voor het gebruik van de riolering.
Afvalstoffenheffing > De afvalstoffenheffing is de belasting die betaald moet worden voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30