Afbeelding
Google Streetview

Utrechtse Heuvelrug verwacht dit jaar meer inkomsten uit heffingen

26 januari 2023 om 15:42 Politiek

HEUVELRUG Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar meer op te halen uit heffingen die huishoudens en bedrijven moeten betalen. De 342 gemeenten denken, op basis van hun begrotingen, in 2023 gezamenlijk 12,2 miljard euro op te halen uit onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb) en parkeergelden. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 6 procent meer dan voor 2022 werd begroot. In Utrechtse Heuvelrug gaat het om een ontwikkeling van 4,5 procent. 

De ozb, afvalstoffenheffing, rioolheffing en kosten voor betaald parkeren zijn de vier heffingen die het meest opbrengen. Deze belastingen zijn in 2023 landelijk goed voor 86 procent van alle begrote heffingsopbrengsten. Ook krijgen gemeenten geld via onder meer de toeristenbelasting, bouwleges en het voltrekken van huwelijken.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug verwacht in 2023 32,7 miljoen euro op te halen uit gemeentelijke heffingen. Dat is een ontwikkeling van 4,5 procent vergeleken met 2022. Toen begrootte onze gemeente 31,3 miljoen euro aan heffingsinkomsten.

(De tekst gaat verder onder de interactieve kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je voor iedere gemeente de procentuele ontwikkeling van de totale inkomsten uit gemeentelijke heffingen, op basis van de begrotingen voor 2023 en 2022. In het pop-upvenster vind je een verdere uitsplitsing van de begrote inkomsten naar zes heffingen, en een categorie die is samengevoegd tot ‘overig’. 

REGIONAAL

Het Noord-Hollandse Medemblik verwacht dit jaar 25 procent meer op te halen uit heffingen dan een jaar eerder, en is daarmee koploper. De Noord-Hollandse gemeente verhoogt de ozb om teruglopende inkomsten uit wegenheffing op te vangen.Andere gemeenten die dit jaar relatief gezien flink meer inkomsten hebben begroot zijn Wassenaar, Zeewolde, Sluis en Dronten. Ook grote gemeenten als Utrecht (13 procent meer, vooral door hogere inkomsten uit ozb) en Amsterdam (deels ozb, deels ook door fusie Weesp) denken dat hun opbrengsten uit heffingen dit jaar stijgen.

OZB

Van de vier voornaamste heffingen zorgt vooral de ozb waarschijnlijk voor vollere gemeenteschatkisten. Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot, bijna 7,5 procent meer dan een jaar eerder. Deze stijging komt volgens het CBS vooral door de gestegen WOZ-waarden, die vertraagd meebewegen met de huizenprijzen.

De begrote opbrengsten uit de afvalstoffenheffing zijn dit jaar zo’n 5 procent hoger dan een jaar eerder, en die uit de rioolheffing 4,5 procent. Ook parkeergelden brengen dit jaar meer geld in het laatje. Daarnaast zorgt het herstel van het toerisme na de coronacrisis waarschijnlijk voor een toename van inkomsten uit de toeristenbelasting. 

Niet alle heffingen leveren in 2023 naar verwachting meer op, concluderen de onderzoekers. Zo schaffen steeds meer gemeenten de hondenbelasting af. Ook dalen de opbrengsten uit zogeheten secretarieleges: kosten die burgers moeten betalen voor een reisdocument. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie