Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Marc Satijn

Weer minder fysieke winkels in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Winkels

HEUVELRUG In de gemeente Utrechtse Heuvelrug waren op 1 januari 2021 in totaal 240 fysieke winkels gevestigd. Dat is een daling van 0,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er nu 4,9 winkels per duizend inwoners.

Ook landelijk daalde het aantal fysieke winkels, die daling van 1 procent was overigens sterker dan de Heuvelrugse daling. Op 1 januari telde Nederland zo’n 85.500 winkels, tegenover ongeveer ruim 86.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit CBS-cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd.

Ondanks de coronacrisis bleef de daling vorig jaar relatief beperkt. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren en is volgens het statistiekbureau sinds 2010 met in totaal zo’n veertien procent afgenomen. Het aantal webwinkels groeide in die periode juist explosief.

Op onderstaand kaart vind je de volgende cijfers terug. Het CBS heeft per gemeente het aantal fysieke winkelvestigingen geteld, op 1 januari 2021 en op 1 januari 2020. Deze aantallen zijn tegen elkaar afgezet, waarmee de ontwikkeling van het aantal fysieke winkelvestigingen (t.o.v. een jaar eerder) is berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. Daarnaast heeft het statistiekbureau ook het aantal fysieke winkelvestigingen per duizend inwoners uitgerekend. 


Onder fysieke winkelvestigingen telt het CBS fysieke winkels in de detailhandel (zoals boekwinkels, dierenwinkels, supermarkten etcetera) met uitzondering van tankstations en apotheken. Ook detailhandel die niet in een winkel plaatsvindt, zoals markthandel, colportage, straathandel, postorderbedrijven en webwinkels, worden in deze cijfers niet meegenomen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00