Afbeelding
112Heuvelrug

Brandweer Heuvelrug vaker in actie voor woningbrand

Brand

HEUVELRUG De brandweer is in 2020 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug in totaal 23 keer te plaatse gekomen bij een woningbrand. Een jaar eerder was dat 16 keer. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

De stijging is ook landelijk terug te zien. Brandweerkorpsen kwamen in 2020 namelijk vaker in actie voor een woningbrand. Vorig jaar kwam de brandweer bijna 5900 keer ter plaatse bij een melding voor brand in een huis. In 2019 gebeurde dat nog zo’n 5300 keer.

Met name in maart, augustus en september lag het aantal brandweeracties fors hoger dan een jaar eerder. Januari en oktober lieten wat betreft woningbranden juist een daling zien ten opzichte van 2019. Een harde verklaring voor de toename ontbreekt, stelt Brandweer Nederland. 

Per tienduizend woningen in Utrechtse Heuvelrug kwam de brandweer in 2020 omgerekend 10,5 keer ter plaatse. Landelijk kwam de brandweer per tienduizend woningen gemiddeld 7,5 keer in actie voor een woningbrand.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je verschillende cijfers terug. Allereerst het aantal keer dat de brandweer aangaf ter plaatse te zijn bij een melding over een woningbrand. Het gaat dan om incidenten waarbij de meldings-classificaties ‘brand’, ‘gebouw’ en ‘woning’ zijn gebruikt. Door het aantal meldingen af te zetten tegen het aantal woningen in een regio, hebben we ook een relatief cijfer berekend: het aantal per tienduizend woningen. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.
De gegevens zijn door het IFV berekend aan de hand van gegevens uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) dat door de brandweer wordt gebruikt. Het aantal keer dat de brandweer ‘ter plaatse’ kwam bij een melding over woningbrand ligt lager dan het aantal meldingen dat de brandweer van woningbrand ontvangt. Wanneer tijdens de rit blijkt dat het om vals alarm gaat, dan meldt de brandweer zich ook niet meer ter plaatse. Over de heftigheid van de brand en de schade is vanuit deze cijfers niets bekend.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 9 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 11 aug, 07:30