Gonny Oosterhout en Mijke Schoonmade in kledingmagazijn 'Je mag er zijn'.
Gonny Oosterhout en Mijke Schoonmade in kledingmagazijn 'Je mag er zijn'. Edith Hazelzet

Open dag bij stichting 'Je mag er zijn'

10 augustus 2019 om 08:20 Winkels

HEUVELRUG Stichting 'Je mag er zijn' in Woudenberg stelt tweedehands kleding en spullen gratis ter beschikking aan gezinnen met pleegkinderen. In geval van crisisopvang kan het zelfs gaan om volledige uitzetten. Op 31 augustus tussen 10 en 13 uur is er een open dag om meer pleegouders en gezinshuizen in de regio kennis te laten maken met alles wat de stichting kan bieden.

Edith Hazelzet

Het magazijn is te vinden achter deur nummer 12 op een industrieterrein aan de Maarsbergseweg 69 in Woudenberg. Als deze opengaat, is de verrassing groot: hippe, zelfgemaakte meubels van steigerhout vol met spullen en kleding, keurig geordend. ,,Echt een winkel toch?" zegt oprichtster Gonny Oosterkamp trots. Toen zij jaren geleden pleegkinderen opving, werd zij bedolven onder de spullen: ,,Ik kreeg zoveel spontaan aangeboden op het schoolplein, dat ik het wilde delen met anderen. Zo is de stichting in 2006 begonnen." Inmiddels zijn er vijf locaties in het land van waaruit gratis kleding, schoenen, speelgoed en boeken worden aangeboden aan pleegouders. ,,Daarnaast lenen we grotere zaken uit zoals kinderwagens, boxen, autostoeltjes, fietsen en bedjes." De locatie in Woudenberg helpt op jaarbasis 350 gezinnen met baby's, en kinderen in de basisschoolleeftijd.

CRISISOPVANG Gonny's eigen ervaringen met pleegkinderen vormen de directe motivatie om met 'Je mag er zijn' een helpende hand te bieden: ,,Wanneer kinderen ineens uit huis worden geplaatst, worden ze uit hun vertrouwde omgeving weggeplukt. Dan staan ze bij jou op de stoep met dat wat ze toevallig aan hebben. Tijd om een koffertje te pakken was er niet. Als pleegouder heb je vaak snel, veel spullen nodig en wil je het leed voor een kind liefst zoveel mogelijk beperken, en het een veilig gevoel geven. Emotioneel is dat een hele taak, maar praktisch komt er ook heel wat bij kijken. Hier hebben we alles wat je nodig hebt onder één dak." Voor crisisopvang kan naast de reguliere openingstijden een afspraak worden gemaakt.

EEN UITKOMST Mijke Schoonmade uit Leersum maakt voor haar twee jonge pleegkinderen dankbaar gebruik van het magazijn. ,,Ik vond de winkel via het pleegoudersforum op Facebook. Sindsdien kom ik hier regelmatig, en met plezier." Er is een aparte ruimte om koffie te drinken, waar ook de kleinste kinderen kunnen spelen zodat hun ouders rustig kunnen winkelen. Schoonmade: ,,Het is hier gezellig en je komt andere pleegouders tegen. Ik doneer zelf ook altijd spullen die anderen weer kunnen gebruiken." Zeker bij crisisopvang vindt zij 'Je mag er zijn' een uitkomst. ,,Ook bij ons kwamen de kinderen volkomen onverwacht. Je moet dan in twee dagen alles regelen, waar je normaal maanden over doet." Ze vindt het ook fijn dat het zo'n duurzaam initiatief is: ,,Binnenkort komt er buiten een kledingcontainer, waarvan de opbrengst per kilo naar de stichting gaat."

STRALEND Kinderen vinden een bezoek aan het magazijn vaak een feestje. Gonny Oosterkamp: ,,Sommige van hen hebben nog nooit iets gekregen. Hoeveel kost dat, mevrouw? vragen ze dan. Ze weten niet wat ze meemaken wanneer je zegt dat ze het gratis mee mogen nemen. Als je hen stralend een fiets uit ziet proberen, dan weet je waarvoor je het doet." Ook vinden er allerlei ontmoetingen plaats: ,,Er ontstaan hier contacten, vriendschappen zelfs. Een tijdje terug kwamen een broertje en zusje die apart uit huis waren geplaatst elkaar hier tegen, heel bijzonder."

OPEN DAG Met de open dag wil de stichting, naast gezinnen, ook graag kennismaken met nieuwe vrijwilligers, donateurs en sponsoren. Zie: woudenberg.jemagerzijn.nl/open-dag-31-augustus

advertentie
advertentie