De speedpedelec, een snelle elektrische fiets waarmee langere afstanden gefietst kunnen worden, is vooral populair bij forensen als alternatief voor de auto.
De speedpedelec, een snelle elektrische fiets waarmee langere afstanden gefietst kunnen worden, is vooral populair bij forensen als alternatief voor de auto. Pedelecplanner

Pedelecplanner nu ook in de provincie Utrecht

19 mei 2022 om 14:31 Verkeer en vervoer

HEUVELRUG Om vlot, veilig en comfortabel in de provincie Utrecht te kunnen fietsen, lanceren de Fietsersbond en provincie Utrecht donderdag, op de Fiets naar je Werk-dag, de uitbreiding van de Pedelecplanner. De planner geeft volgens de initiatiefnemers de juiste route en juiste tijdsduur aan – aangepast op de beoogde snelheid. De Pedelecplanner is terug te vinden op pedelecplanner.nl.

Met de Pedelecplanner kunnen speedpedelec-gebruikers routes in Utrecht plannen die rekening houden met alle regels en uitzonderingen voor hun fiets. Zo weet de speedpedelec-gebruiker de juiste plek op de rijbaan te vinden. Ook geeft de planner aan welke route het kortst is en welke route makkelijk door te fietsen is. Makkelijk doorfietsen betekent dat de fietsroutes langs of over doorgaande wegen lopen. Ook vermijdt de route verkeerslichten als er een goed alternatief is.

AMBITIE Gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht is blij met de planner. ,,Provincie Utrecht heeft een flinke ambitie op fietsgebied. Het aantal inwoners en bezoekers van onze regio groeit de komende jaren sterk. Om onze provincie bereikbaar, groen en gezond te houden, moeten we keuzes maken. Met die reden investeert de provincie in het stimuleren van de fiets, door bijvoorbeeld het aanleggen van doorfietsroutes, het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk en zo ook de Pedelecplanner. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en neemt in onze drukke provincie minder ruimte in dan de auto.”

VRIJWILLIGERS De Pedelecplanner wordt gemaakt door de Fietsersbond en is gebaseerd op de bekende Fietsersbond Routeplanner. ,,Die routeplanner wordt gemaakt door honderden vrijwilligers,” vertelt directeur Esther van Garderen. ,,Door hen simpelweg in kaart te laten brengen welke fietspaden het meest geschikt zijn voor een snelle fiets, en waar de speedpedelec-gebruiker wordt geacht om op de rijbaan te fietsen, plan je met de Pedelecplanner snel een veilige en prettige route. Woon-werkroutes veranderen niet vaak. Door een keer een veilige route te plannen weet je voortaan altijd wat er van je verwacht wordt. Zo wordt het voor alle fietsers veiliger.”

De speedpedelec, een snelle elektrische fiets waarmee langere afstanden gefietst kunnen worden, is vooral populair bij forensen als alternatief voor de auto. Eind 2021 waren er in Utrecht zo’n 3000 speedpedelecs geregistreerd. Eerder is voor de provincie Gelderland al een planner ontwikkeld. Deze is nu uitgebreid met de wegen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie