Cursusavond uit de oude verbanddoos.
Cursusavond uit de oude verbanddoos. EHBO vereniging Leersum

EHBO-vereniging Leersum viert 85-jaar bestaan

Verenigingen

LEERSUM De EHBO vereniging Leersum werd 85 jaar geleden opgericht. Alle reden dus om hier uitgebreid bij stil te staan. Dinsdagavond 17 maart is er in De Binder een receptie voor oud-leden en samenwerkingspartners. Op zaterdag 21 maart is er een feest voor de huidige leden en hun partners, ook in De Binder.

Hubert van Zanten

In 1928 startte huisarts Goudriaan Kuyper in Leersum met de eerste EHBO-cursussen. Zeven jaar later, op 1 mei 1935, werd de Leersumse EHBO vereniging opgericht. In de Tweede Wereldoorlog werden de EHBO'ers vrijgesteld van de rijwielvordering. Voor een EHBO'er is het namelijk heel belangrijk om snel ter plaatse kunnen zijn. En een fiets was daarvoor nodig.

De vereniging in Leersum telt momenteel dertig actieve leden die elk jaar acht herhalingslessen krijgen om het EHBO-diploma geldig te houden. Er worden ook lessen ingevuld met de onderwerpen die de leden zelf ook interessant vinden. Bijvoorbeeld een les over de hulphond en wandelletsel. Goed om te weten, want de EHBO helpt ook mee met de Avondvierdaagse. Zij zijn ook met hun eigen caravan te zien bij Koningsdag en het Bloemencorso. Dan staan zij samen met andere verenigingen uit de buurt.

HARTVEILIG ,,Waar we heel trots op zijn is het Hartveilig project." vertelt Marga van het Erve. ,,Dat is in 2016 gestart. Zodra de meldkamer een bericht krijgt voor een reanimatie, worden er behalve twee ambulances ook een aantal vrijwilligers in een straal van zo'n 500 meter van het slachtoffer opgeroepen om te gaan reanimeren en/of de dichtstbijzijnde AED te halen. Op deze manier komt de hulp snel op gang immers elke seconde telt. We hebben nu 180 burgerhulpverleners die oproepbaar zijn. Ook zijn er 22 AED's, in Leersum, waarvan er zeventien 24 uur bereikbaar zijn, zeven dagen per week."

VRIJWILLIGER De zevenentwintigjarige Marlous Drost vertelt waarom zij lid is geworden: ,,Mijn moeder was vroeger ook EHBO'er. Als kind las ik haar boekjes die in de kast stonden en vanaf mijn dertiende wist ik het zeker: dat wil ik ook. Toch duurde het nog een hele tijd. Waar ik toen woonde was geen jeugd-EHBO. Daarna ben ik gaan studeren en uiteindelijk ben ik in Leersum terecht gekomen. Op de Kerstmarkt in 2018 zag ik toen de caravan van de EHBO staan. Ik heb mij meteen aangemeld en ben de EHBO-opleiding gaan volgen. En nu ben ik een echte EHBO'er."

,,Eigenlijk zou iedereen EHBO moeten kunnen." gaat Van het Erve verder ,,Het is zo belangrijk dat je weet hoe je moet handelen als er iemand in jouw buurt iets overkomt. Daarom geven wij ook al ruim dertig jaar jeugd EHBO lessen aan de groepen 8 van de basisscholen in Leersum. Sinds enkele jaren hebben De Hoeksteen en De Schakel hun eigen programma, maar op Meander komen wij nog elk jaar langs. In dertien lessen worden de leerlingen opgeleid voor het examen jeugd EHBO A. De basisvaardigheden van het aanleggen van een verband; wat doe je als iemand flauw valt; hoe herken je een botbreuk; tot reanimeren. In geval van nood weten deze jongeren in Leersum wat er moet gebeuren."

RECEPTIE Dinsdag 17 maart is er een receptie van 19:30 tot 21:30 uur in De Binder. Van het Erve: ,,Alle oud-leden zijn daarvoor uitgenodigd, de meeste hebben wij ook uitgenodigd, maar van sommigen, die verhuisd zijn, weten we het adres niet zijn natuurlijk ook van harte welkom. Zij kunnen zich alsnog aanmelden via info@ehboleersum.nl. Ook alle partijen waarmee wij samenwerken zijn uitgenodigd."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 42 minuten geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04