
Eigen ruimtes voor Tijdlijn Leersum in bieb
LEERSUM Voor de zomer kreeg de Tijdlijn van Leersum zijn eigen ruimtes in de Leersumse bibliotheek in De Binder. Naast het bezoeken van de wisseltentoonstellingen is het nu mogelijk om lokale historische bronnen en boeken te bestuderen in de aparte studieruimte. Met een eigen website, aanwezigheid op social media, en een eregalerij wordt de Leersumse Tijdlijn steeds professioneler.
Edith Hazelzet
De tentoonstelling over de geschiedenis van de Indische repatrianten in Leersum en Amerongen, was de eerste die opende in de eigen expositieruimte van de Tijdlijn. Tot die tijd waren kleinere exposities te zien in het voorportaal van de bibliotheek en enkele vitrinekasten binnen. Tijdlijnbeheerder Jos Rams is trots op de recente ontwikkelingen. Daarnaast heeft het bestuurslid van de Historische Vereniging Leersum (HVL) nog vele plannen voor de toekomst van de Tijdlijn.
DANK Maar als eerste wil hij zijn dank uitspreken: ,,Zonder de medewerking van de historische vereniging, de gemeente, de bieb en natuurlijk De Binder was dit nooit zo snel tot stand gekomen. Toen deze ruimtes vrijkwamen redeneerde de gemeente, dat de Tijdlijn in minder dan twee jaar zo'n begrip is geworden, dat deze echt een eigen plek verdient." Rams is meer dan blij dat hij nu eindelijk al het verzamelde en gedoneerde materiaal over Leersum kan delen, en dat hij zich uit kan leven in het organiseren van ruimer opgezette exposities.
ONTMOETING De Tijdlijn van Leersum laat met wisselexposities de historie van het dorp zien vanaf de vorming van de Utrechtse Heuvelrug 150.000 jaar geleden. Eerstvolgende onderwerpen die belicht zullen worden, zijn de torens die in Leersum staan en ooit stonden, en de betekenis van schapen voor Leersum. Niet alleen de exposities maar ook de studiezaal zorgen voor een treffen tussen historisch geïnteresseerden.
,,Ik wil dat dit echt een plek van ontmoeting wordt. Onze archeologische koffie-uurtjes vinden nu ook hier plaats. Verder wil de HVL collecties zoals die van Hans van Brenk digitaliseren. Dat kan perfect hier gebeuren in de studiezaal, aangezien het archief zich ook in De Binder bevindt." Een rijtje pc's en scanners hiervoor is nog een wens. ,,Leersumers die bij willen dragen aan het herkennen, categoriseren en beschrijven van de materialen kunnen zich bij de HVL melden voor deze omvangrijke maar erg leuke klus."
ARTEFACTEN In de studiezaal is een groeiende collectie geschiedenisboeken te raadplegen. Verder is de ruimte aangekleed met historische diorama's en voorwerpen als originele vlaggen en gemeentegrensborden uit verschillende periodes. Ook de neonverlichting en telefooncel van hotel-pension Vogelesang redde Rams van de sloophamer en vond hier een plekje. ,,Van De Binder krijgen we een groot beeldscherm in bruikleen. Hiervoor ontwikkelen we een programma dat doorlopend de historie van Leersum laat zien."
EREGALERIJ Jos Rams riep tot slot een eregalerij in het leven om personen te huldigen, die zich bijzonder hebben ingezet voor het bewaren en ontsluiten van de Leersumse geschiedenis. ,,De eerste foto is een portret van Annemarie Luksen-IJtsma, onze archeologe die eind juni na tien jaar afscheid nam van de gemeente. Zij verdiende het echt om in het zonnetje te worden gezet voor het vele werk dat zij heeft verzet. Zo gedreven en enthousiast. Met de eerste plek in de eregalerij willen we haar bedanken voor de warme samenwerking en haar bijdrage aan de totstandkoming van de Tijdlijn." Ideeën voor toekomstige kandidaten geeft Rams nog niet prijs: ,,Alles op zijn tijd."