Afbeelding
Ted Walker

Tweede Kamerverkiezingen: welke partij werd in 2021 de grootste in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?

17 november 2023 om 11:00 Politiek

HEUVELRUG Nederland mag op woensdag 22 november weer naar de stembus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In aanloop naar de verkiezingen plaatst Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant een aantal artikelen. Deze keer over welke partijen in onze gemeente de grootste werden bij de vorige verkiezingen, in 2021.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een opkomst geregistreerd van 83,9 procent. De VVD kreeg van de kiezers in de Heuvelruggemeente de meeste stemmen: 23,6 procent. D66 werd de tweede partij met 19,2 procent van de stemmen. Op ruime afstand was CDA met 9,1 procent van de stemmen de derde partij op het ‘podium’.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente de partij die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de meeste stemmen kreeg. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. In het pop-upvenster vind je de drie partijen die de meeste stemmen kregen en het opkomstpercentage.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


LANDELIJKE CIJFERS

De VVD kreeg de meeste stemmen in 301 gemeenten, gevolgd door D66 (15 gemeenten) en de PVV (13 gemeenten). In Laren stemden relatief de meeste mensen op de VVD, namelijk ruim 39 procent. D66 behaalde de grootste overwinning in Utrecht (26 procent van de stemmen), de PVV in Rucphen (31 procent). De ChristenUnie was de grootste partij in slechts twee gemeenten: Bunschoten en Oldebroek.

Het hoogste percentage stemmen voor één partij werd behaald in Urk: daar stemde bijna 55 procent van de kiezers op de SGP. Daarmee was Urk de enige gemeente waar de meerderheid van de stemmen naar één partij ging. Zo’n 79 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden bracht in 2021 hun stem uit. In het Brabantse Halderberge gingen relatief de minste mensen naar de stembus, namelijk 63,5 procent van de kiesgerechtigden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie