Stembureau in Leersum.
Stembureau in Leersum. Edith Hazelzet

Tweede Kamerverkiezingen: dit was in 2021 de opkomst van stemmers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

20 november 2023 om 09:30 Politiek

HEUVELRUG Nederland mag op woensdag 22 november weer naar de stembus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In aanloop naar de verkiezingen plaatst Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant een aantal artikelen. Deze keer over de stembusgang van de vorige verkiezingen, in 2021.

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 liep per gemeente sterk uiteen. In totaal brachten bijna acht op de tien kiesgerechtigden destijds een stem uit. Maar deze opkomst werd niet in alle Nederlandse gemeenten geëvenaard.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug ging in 2021 84 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Dat is 5 procent boven het landelijk gemiddelde. Kijk in het kaartje hieronder voor het opkomstpercentage per gemeente tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dit getal is berekend door het aantal mensen dat hun een stem heeft uitgebracht te delen door het aantal kiesgerechtigden.

(de tekst gaat onder het kaartje verder)


LANDELIJKE CIJFERS

De laagste opkomst tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was in de Brabantse gemeente Halderberge, waar 63 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging. Dat is 15 procentpunt onder het landelijk gemiddelde van 79 procent. Ook in Rotterdam brachten relatief weinig mensen hun stem uit, namelijk 68 procent van de kiesgerechtigden. In totaal scoorden 99 gemeenten onder het landelijke gemiddelde. In geen enkele Nederlandse gemeente was de opkomst 100 procent. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog werden meer stemmen uitgebracht dan dat er kiesgerechtigden zijn. Dit betekent dat ook niet-eilandbewoners daar naar de stembus gingen.

VERSCHILLEN

Deze verschillen komen volgens politicoloog Hans Vollaard van de Universiteit Utrecht niet direct door wantrouwen in de politiek. ,,Ook mensen die zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in ‘dit zooitje’ gaan naar de stembus om voor een partij te kiezen die het in hun ogen wel goed doet”, zegt hij. De hoofddocent politicologie deed onderzoek naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.

Volgens Vollaard is de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen doorgaans hoger, tussen de 75 en 80 procent. Uit eerdere onderzoeken waar de universitair hoofddocent aan meewerkte, komt naar voren dat er verschillende groepen zijn die lastig naar de stembus zijn te krijgen. Het gaat dan volgens hem om jongeren en heel oude mensen, mensen met een praktische opleiding en een migrantenachtergrond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie