Afbeelding
Provincie Utrecht

Scholieren debatteren over Europa

10 januari 2023 om 16:30 Politiek

HEUVELRUG Na drie jaar vindt het Model European Parliament weer in zijn geheel plaats in het Huis voor de Provincie in Utrecht. Dat laat de provincie Utrecht weten in een persbericht. ,,Dit is de 33ste editie, waarbij op 10, 12 en 13 januari 2023 negen middelbare scholen met tachtig scholieren het Europese Parlement naspelen.’’ Uit Doorn doen scholieren van het Revius mee en uit Maarssen doen leerlingen van het Niftarlake mee. 

,,Op de laatste dag, 13 januari, debatteren de scholieren over verschillende onderwerpen, zoals klimaatadaptie, migratie vanuit Oekraïne en Rusland en de aanpak van sportgeweld en discriminatie. Belangstellenden zijn dan de hele dag welkom om de debatten mee te maken in de Statenzaal van het Huis voor de Provincie,’’ zo zegt de provincie. 

TERUGKEREND Het Model European Parliament (MEP) vindt traditioneel elk jaar in het Huis voor de Provincie plaats, maar door corona heeft het MEP een aantal jaren in aangepaste vorm plaats moeten vinden. ,,Dit jaar keert het MEP in zijn volle glorie terug en duurt het ook drie dagen.’’

OPENING Op dinsdag 10 januari vond de opening plaats door gedeputeerde Europa, Robert Strijk, in de Statenzaal. ,,De negen scholen zijn in diverse Europese landen verdeeld en gaan per land in commissies zitten om de onderwerpen die zij meegekregen hebben voor te bereiden. Het gaat om onderwerpen als: moet de Europese Unie een federatie zijn? Wat moet er gebeuren met de handelsrelatie tussen de EU en China?’’

Vrijdag 13 januari komen de ‘Europese parlementsleden’ bijeen en debatteren over hun onderwerpen via resoluties. Dat is mee te maken voor alle belangstellenden, die van harte welkom zijn in de Statenzaal van 9.00 – 16.30 uur, Archimedeslaan 6 in Utrecht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie