Afbeelding
Google Streetview

Aandeel vrouwen in Heuvelrugse gemeenteraad blijft gelijk na stembusgang

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HEUVELRUG De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug telt na de recente verkiezingen elf vrouwen. Dit komt neer op een aandeel van 37,9 procent. Voor de stembusgang van 16 maart was deze verdeling precies hetzelfde. Dat blijkt uit cijfers die Stichting Stem op een Vrouw heeft verzameld. 

Alhoewel het aandeel vrouwen in onze gemeente gelijk is gebleven, ligt Utrechtse Heuvelrug met deze cijfers nog wel boven het landelijk gemiddelde. In de nieuw verkozen Nederlandse gemeenteraden is namelijk ruim 36 procent van de raadsleden vrouw. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dit nog 31 procent. Volgens de organisatie vindt ,,de groei niet plaats dankzij meer gelijkheid op de kieslijst, maar dankzij de kiezer.” Stichting Stem op een Vrouw becijferde dat 459 vrouwelijke raadsleden die op een ‘onverkiesbare’ plek stonden, toch de raad in komen dankzij voorkeurstemmen. 

(Tekst gaat verder onder de kaart.)


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het percentage vrouwen in de gemeenteraad. Ga je met op de kaart met je muis over een gemeente, dan zie je per gemeente het aantal en aandeel mannen, vrouwen en het aantal personen dat zich identificeert als non-binair. De gegevens zijn verzameld in januari 2022 en in de week na de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022. Over Heerlen zijn in verband met een hertelling geen gegevens beschikbaar.

MEERDERHEID In de gemeente Utrecht zijn vrouwen juist in de meerderheid. Dit is ook het geval in Delft, Zwolle, Wageningen, Leeuwarden en Nijmegen. In geen enkele gemeente zitten géén vrouwen in de raad. Voor de verkiezingen was dit in één gemeente het geval. In de raden van Terschelling, Steenbergen en de Gelderse gemeenten Druten en West Maas en Waal is het aandeel vrouwen het laagst.

GROOTSTE GEMEENTEN In 52 van de 70 grootste gemeenten is het aandeel vrouwen gelijk aan of hoger dan het landelijk gemiddelde. Van die groep vallen Barneveld (20 procent van de raadszetels gevuld door vrouwen), Katwijk en Bergen op Zoom (beiden 24 procent) op door een percentage vrouwelijke raadsleden dat flink lager is dan gemiddeld.

Stichting Stem op een Vrouw schrijft in een persbericht: ,,Over hele politieke spectrum wordt slim op vrouwen gestemd.” Zo kwamen er met voorkeursstemmen 14 vrouwen de raad in voor ChristenUnie, 53 voor CDA, 61 voor D66, 39 voor PvdA, 76 voor GroenLinks en 37 voor de VVD. 

advertentie
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 31 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Zomers foodfestival in Maarsbergen: ‘Echt een evenement voor en door het dorp’ 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Statenbrief bevat onjuiste informatie, dorpsnetwerk voelt zich gebruikt 28 jun, 12:16
PREMIUM
Afbeelding
Turborotonde Donderberg van de baan 27 jun, 16:21
PREMIUM
Afbeelding
Energierekening van gemeente fors hoger 27 jun, 15:30
PREMIUM
Afbeelding
Utrechts landschap in beeld voor verhuizing sportvelden 27 jun, 11:59