Afbeelding
Pixabay

Hoe hevig is de strijd om de raadszetels in Utrechtse Heuvelrug?

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HEUVELRUG Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen hebben kandidaat-raadsleden landelijk gezien verhoudingsgewijs net iets minder zetels te verdelen dan de vorige stembusgang in 2018. Per zetel stellen gemiddeld 6,7 Nederlanders zich kandidaat, tegen 6,5 in 2018. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op cijfers van de Kiesraad.

In Utrechtse Heuvelrug dingen 167 kandidaten mee naar een van de 29 beschikbare raadszetels. Dat komt neer op 5,8 kandidaten per zetel. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was er iets minder concurrentie. Toen waren er 159 kandidaat-raadsleden: 5,5 per zetel. 

,,Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet”, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. ,,Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek.” Desondanks staan tienduizenden Nederlanders in de rij om raadslid te worden. Op 16 maart wedijveren bijna 55.000 kandidaten om ruim 8000 raadszetels. Elke zetel die de komende verkiezingen wordt bezet, heeft minstens drie gegadigden.


Op deze kaart zie je je per gemeente hoeveel mensen zich kandidaat hebben gesteld per zetel die vrijkomt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Het aantal raadszetels dat te verdelen is per kandidaat is af te lezen door met je muis over een gemeente te gaan. Je kan op een gemeente klikken voor een vergelijking tussen de komende verkiezingen en die van 2018. Sommige gemeenten doen niet mee aan de verkiezingen, omdat vanwege een herindeling op een ander moment een stembusgang plaatsvindt of heeft gevonden. Deze gemeenten zijn grijs gemarkeerd.

VEEL CONCURRENTIE In de Gelderse gemeente West Maas en Waal is de strijd om een zetel het hevigst. Per plek in de raad staan hier zo’n 15 kandidaten klaar. Ook in Druten, Maastricht, Den Bosch, Amsterdam en Laarbeek is veel concurrentie. In elk van deze gemeenten zijn er meer dan 12 kandidaat-raadsleden per zetel. 

Het aantal zetels in de gemeenteraad is afhankelijk van het aantal inwoners dat een gemeente heeft. Acht gemeenten hebben het maximaal aantal plekken te verdelen in de raad, namelijk 45. Amsterdam is hiervan de gemeente waar relatief de meeste mensen volksvertegenwoordiger willen worden (zo’n 12 kandidaten per stoel). Daarna volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. 

MINDER ANIMO Van de grootste gemeenten is de interesse voor een carrière als raadslid in Almere relatief het laagst, met zo’n zes kandidaten per zetel. Op Waddeneiland Schiermonnikoog hebben 24 mensen interesse in een van de 9 zetels in de raad, wat neerkomt op nog geen 3 kandidaten per stoel. Daarmee is de animo hier relatief het laagst van het land. Ook in Westervoort, Zoeterwoude, Haaksbergen, Vlieland en Eijsden-Margraten gaan relatief weinig mensen de strijd voor een raadszetel aan.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 6 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04