Gerrit Heijkoop, presentator van het politieke café, daagde mensen voortdurend uit om mee te denken en te doen.
Gerrit Heijkoop, presentator van het politieke café, daagde mensen voortdurend uit om mee te denken en te doen. Edith Hazelzet

Jongeren presenteren zich in politiek café

28 februari 2018 om 11:05 Verkiezingen/nieuws Verkiezingen voor gemeenteraad 2018

LEERSUM Zo'n zeventig inwoners uit alle dorpen van de gemeente kwamen dinsdagavond af op het eerste politiek café in De Binder. Onder de inspirerende leiding van Gerrit Heijkoop werd vooral het onderwerp wonen op de Heuvelrug uitgediept met de jongste kandidaat-raadsleden van de zeven partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. 

Edith Hazelzet

Het was geen avond waarop het publiek achter over kon leunen. Aangespoord door Gerrit Heijkoop moest men letterlijk kiezen voor een kant van de zaal op basis van een aantal stellingen. Ook maakten onbekenden in tweetallen kennis met elkaar door zich samen over een vraagstuk te buigen. Het leverde een ongedwongen sfeer op. Precies de bedoeling volgens Heijkoop; de organisatie wilde vooral dat men een leuke avond zou hebben, dat jongeren betrokken raken bij de lokale politiek, en dat men bekend raakte met de standpunten van partijen door hun jongste kandidaat-raadsleden in actie te zien.

DRIJFVEREN In een rap tempo stelden de kandidaat-raadsleden zich voor na de vraag wat hen motiveert om in de gemeenteraad te gaan. Het motto van Jorrit Linders (VVD) is 'Get involved': alleen als je je ergens mee bemoeit, kun je het verschil maken. Sigrid Vink (Open), die bijna klaar is met de PABO, gaat de politiek in omdat zij alles wat zij haar kleuters leert - zorgen voor elkaar, delen, afval scheiden - bij volwassenen weer ziet verdwijnen. En Gijsbert Doornenbal (SGP) van 22 jaar vindt politiek te belangrijk om aan ouderen over te laten. Dat geldt ook voor het gebrek aan woningen voor starters.

WONINGNOOD Makelaar Erwin Terpstra illustreerde met feiten en cijfers de woonsituatie op de Heuvelrug. Volgens hem is deze hetzelfde als 30 jaar geleden toen hij als jongere ook heel moeilijk een betaalbare woning kon vinden. ,,We zien jongeren de Heuvelrug verlaten en jonge gezinnen uit de steden hier neerstrijken. Het aantal woningen dat te koop staat daalt, en de gemiddelde koopprijs steeg met bijna 10 procent tot 269.000 euro. De gemiddelde huur steeg in de provincie tot 1020 per maand gemiddeld." De provincie Utrecht wil dat er 21.000 nieuwe woningen bijkomen voor 2021. ,,Een uitdaging voor het nieuwe college om daaraan bij te dragen", aldus Terpstra.

NIMBY Alleen Francine van der Veld (BVH) stond op het standpunt dat er voldoende woningen voor starters zijn. De gemeente heeft op dit moment als doelstelling om bij nieuwbouwprojecten 30 procent sociaal te bouwen. Te weinig vonden OPEN, D66, CU en CDA. In de discussie die volgde kwamen aan bod: scheefwonen, het gebrek aan senioren woningen waardoor er te weinig doorstroming is, woningsplitsingen, tiny houses en het Mariniersterrein. Ideeën en oplossingen genoeg, maar hoe krijg je deze uitgevoerd als burgers ondanks participatietrajecten toch vaak NIMBY's blijken (Not In My BackYard - niet in mijn achtertuin). Daarover mogen de zeven kandidaten zich in de praktijk over gaan buigen, als zijn gekozen worden.

DUURZAAM Met het ambt komt de verantwoordelijkheid, aldus Heijkoop. ,,Wat is het eerste dat je zou willen veranderen als je in de raad komt?" Daarover ging de tweede helft van de avond, waarbij de opvallende gemene deler was dat de jongeren van alle partijen op groen en duurzaam willen inzetten. Met name Lennart van der Burg (D66), werkzaam bij TNO/ECN op het gebied van duurzame energie, gaat het op de Heuvelrug niet snel genoeg.

Op vrijdag 16 maart leidt Gerrit Heijkoop het lijsttrekkersdebat in SCC De Binder. 

advertentie
advertentie