De delegatie van BVHlokaal, de grootste partij van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.
De delegatie van BVHlokaal, de grootste partij van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Babs Bouwman

BVHlokaal de grootste in Utrechtse Heuvelrug; PvdD met twee zetels in de raad

16 maart 2022 om 23:47 Politiek

HEUVELRUG BVHlokaal is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De partij, die momenteel nog in de oppositie zit, werd met zes zetels de grootste partij. BVH-lijsttrekker Anouk Haaxma: ,,We enorm verrast en blij. Het harde werken wordt beloond. We gaan gewoon door met wat we doen. Ik ben blij dat de verkiezingen achter de rug zijn en dat we nu gewoon weer naar de inhoud kunnen.”

De huidige coalitie van CDA, SGP, OPEN en VVD haalde 16 van de 29 zetels en zou technisch gezien door kunnen. De vraag is of ze om de partij van lijsttrekker Anouk Haaxma heen kunnen. BVHlokaal won twee zetels ten opzichte van vier jaar geleden. Het opkomstpercentage lag op 62,9 procent, ten opzichte van 63,62 procent vier jaar geleden.

NIEUWKOMER De Partij voor de Dieren (PvdD) deed deze keer voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezing in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Geweldig ik ben ontzettend blij. Vier jaar voorwerk gedaan en nu mogen we het echt gaan doen. We gaan klimaat, dierenwelzijn en regionalisering aanpakken. We gaan met onze tien speerpunten aan de slag’’, aldus Jolande Baudet van Partij voor de Dieren.

De nieuwkomer haalde twee zetels. VVD haalde vijf zetels en verloor er dus twee. OPEN kwam ook op vijf en verloor één zetel. D66 leverde één zetel in en haalde vier zetels, net als CDA dat gelijk bleef. SGP (2) en CU (1) bleven ook gelijk.

REACTIES Judith van Roy (VVD): ,,We hadden wel iets verwacht. Maar dat we twee zetels zouden verliezen is toch wel een beetje zuur. De inwoners hebben gesproken, dus we moeten ook weer door. We gaan in de wachtstand.’’ Ook Hans Waaldijk (OPEN) baalt van het verlies van een zetel. ,,Natuurlijk vinden wij het jammer dat we een zetel verloren hebben. Eigenlijk hadden we rekening gehouden met een groter verlies. Dat we maar een zetel kwijt zijn, vind ik eigenlijk winst.”

Karin Oyevaar van D66: ,,Ik ben enorm blij met het opkomstpercentage. Dat is een winstpunt voor ons allemaal. Zeker nu is het belangrijk om democratie en vrijheid te koesteren. Dat gebeurt door te gaan stemmen. We hadden wel op meer zetels gehoopt dan waarop we nu geëindigd zijn. Maar aan de andere kant is de progressieve stem niet kleiner geworden, maar meer over drie partijen verdeeld. Ik wil de winnaars BVHlokaal en de Partij van de Dieren daarmee feliciteren: want ik vind het heel knap dat ze dit voor elkaar gekregen hebben.”

CDA bleef stabiel. Marina Roelofsen: ,,Wij zijn heel erg tevreden en de uitslag is precies wat we wilden. Wij hoopten vier zetels vast te kunnen houden.  De uitslag is wel onverwacht, dat wil ik even laten bezinken. Wij hebben hard gewerkt, de landelijke trend was wat negatief en we hebben geprobeerd dat lokaal te veranderen. Dat is gelukt.”

Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant volgde de verkiezingsavond op de voet. Lees hier online terug hoe de avond verliep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie