De campagne loopt volop! Alle acht partijen gaan met elkaar in debat in De Binder op 8 maart.
De campagne loopt volop! Alle acht partijen gaan met elkaar in debat in De Binder op 8 maart. Wilco Willemse

Politiek café in De Binder op 8 maart: ‘Jonge ouders betrekken bij lokale politiek’

3 maart 2022 om 14:48 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HEUVELRUG Op 16 maart zijn in Utrechtse Heuvelrug ook de gemeenteraadsverkiezingen. Op een aantal plekken in de gemeente kun je ook al op 14 en 15 maart stemmen om zo de drukte wat te spreiden. Het wordt al bijna traditie dat in De Binder in Leersum dan een politiek café georganiseerd wordt. Op die manier kunnen geïnteresseerden hun licht op komen steken over wat er politiek speelt en wat de mening van de verschillende partijen, acht in onze gemeente, over dat onderwerp is. Dit jaar worden vooral jonge ouders uitgenodigd om in het café te komen zitten.

De organisatie is in handen van Gerrit Heijkoop, tevens de presentator van de avond, Marian van Driel en Wilco Willemse. Zij organiseerden al eerder verschillende politieke cafés. Marian: ,,Op die manier brengen we politiek wat dichterbij de inwoners van onze gemeente. We doen dat niet alleen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook de landelijke en provinciale verkiezingen. Elk café heeft een eigen dynamiek. Het moet vooral een leuke, vermakelijke en informatieve avond worden.”

Tijdens het café van 8 maart gaan alle acht deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen met elkaar in debat. ,,Dat doen we in tweetallen en door middel van stellingen”, vertelt Heijkoop. ,,We baseren ons op stellingen uit de stemwijzer Utrechtse Heuvelrug, die kan iedereen alvast doen op www.stemwijzer.nl ter voorbereiding. De stellingen die we gebruiken gaan grofweg over wonen, energie en geld. Elke stelling leiden we in hangen we aan tastbare en lokale onderwerpen voor onze doelgroep, zoals betaalbare woningen en het lokale speeltuinenbeleid.”

DOELGROEP Het benoemen van een doelgroep geeft wat richting aan de invulling van het debat. Wilco Willemse: ,,We hebben gekeken naar welke groep we nou missen in de discussie en kwamen op jongvolwassenen, tussen 30 en 50. Het gaat heel vaak over onderwerpen die hen aangaan, maar we horen ze eigenlijk heel weinig. Het zijn de inwoners met kinderen op scholen en bij verenigingen. En van wie hun eigen ouders ook vaak nog in de gemeente wonen. Ze worden vaak gevraagd voor vrijwilligerswerk op de sportclub, maar we zien ze niet vaak bij politieke discussies. Terwijl het vaak gaat om keuzes die gaan om hun toekomst en, misschien nog wel belangrijker, de toekomst van hun kinderen in deze gemeente.”

SCHERP Het politiek café is meer dan alleen het debat. Gerrit: ,,Het publiek kan zelf ook meestemmen over de onderwerpen en laten zien welke politieke voorkeur ze hebben. En om te voorkomen dat de politiek verzandt in campagnetaal of de zaak mooier voor wil doen dan het is, hebben we iemand die daar scherp op gaat letten, onze eigen Maarten van Rossem zeg maar. Hoe precies en wie, dat blijft nog even een verrassing.” 

Het café in De Binder is geopend vanaf 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie