Van Zanten onderkent het belang van buitenspeelplaatsen, voor kinderen en hun ouders.
Van Zanten onderkent het belang van buitenspeelplaatsen, voor kinderen en hun ouders. Wilco Willemse

Thema-avond over speelplaatsen Heuvelrugdorpen

Maatschappelijk

HEUVELRUG Tijdens een rondgang door Leersum, Amerongen en Overberg ontmoet Hubert van Zanten, namens D66 op de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, dorpsbewoners met vragen of opmerkingen hun woonplaats. Opvallend vaak kwam daarbij de toestand van de openbare speelplaatsen ter sprake. Jonge ouders maken zich zorgen over de staat van onderhoud en de toekomst van de speelpleintjes. Daarom organiseert Van Zanten op dinsdag 22 februari in SCC De Binder in Leersum een thema-avond over het speelplaatsenbeleid in onze gemeente.

Het belang van de speelplekken is volgens Van Zanten evident: ,,Buitenspelen is meer dan alleen gezond in de buitenlucht bewegen. Op het speelplein maak je vrienden en wordt je uitgedaagd en de creativiteit wordt geprikkeld om een spel te verzinnen. Ook voor de motorische ontwikkeling zijn speelplaatsen onmisbaar. Daarnaast is het speeltuintje een ontmoetingsplek voor jonge ouders.”

NATUURLIJK! BUITENSPELEN Eerder al schreef de gemeente een beleidsplan ‘Natuurlijk! Buitenspelen’ voor de periode 2020 - 2030. De lezer heeft dan meteen een antwoord op de vraag over het onderhoud en de toekomst van de speelplaatsen: de gemeente heeft geen geld om alle 90 speelplaatsen en -toestellen in de gemeente te onderhouden, periodiek te laten keuren en afgekeurd materiaal te vervangen.

INITIATIEFPLEKKEN Van Zanten is het beleidsplan, gedateerd 4 augustus 2020, ingedoken: ,,Het is een interessant plan, waar naast de beperkingen die de gemeente financieel heeft ook heel veel mogelijkheden omschreven staan. Het blijkt dat van de in totaal 90 bestaande plekken de gemeente uiteindelijk 12 centraal gelegen speelplaatsen in eigen beheer wil houden. Van die 12 liggen er twee in Leersum, namelijk bij de Meander en aan de Vogelkerslaan en eentje in Amerongen, aan de Wildbaan. De overige speelveldjes worden zogenaamde initiatiefplekken, waar met de buurt gekeken kan worden naar het voortbestaan in de toekomst.”

VEEL MOGELIJK Dat betekent ook dat op de niet-aangewezen speelplaatsen geen speeltoestellen vervangen worden bij afkeuring. Van Zanten: ,,Dat wordt in de nabije toekomst dus zichtbaar. Uiteindelijk blijven op deze speelplaatsen geen speeltoestellen over. Ik nodig de inwoners van Leersum, Amerongen en Overberg daarom van harte uit om mee te praten over deze situatie. Want in plaats van te wijzen naar de gemeente, is er voor buurtbewoners veel mogelijk. Zij worden ind e mogelijkheid gesteld zich in overeenstemming met de gemeente te ontfermen over een bestaande speelplaats en die samen met de buurt en de kinderen ontwikkelen.”

GEMISTE KANS Van Zanten heeft ook de gemeente uitgenodigd om aan te schuiven: ,,Helaas zijn zij niet aanwezig vanwege personele bezetting. Een gemiste kans mijns inziens, hopelijk kunnen ze op een later moment bij een volgend initiatief nog eens aanschuiven. Wel is er iemand van ‘Speeltuinen Driebergen’ aanwezig, die al eerder met dit bijltje hebben gehakt. Ook Bob Hartog is aanwezig, hij realiseerde met buurtgenoten een natuurspeelplaats aan de Hittekamp. Samen met buurtsportcoach Simonetta van den Berg en initiatiefnemer van de Leersumse fietscrossbaan Daniël Reincke kunnen zij hun ervaringen delen met aanwezigen.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de thema-avond. Mail naar d66@van-zanten.eu.

door Wilco Willemse

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 2 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 4 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 10 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn gisteren
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33