Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Windmolens

College positief over windmolens Overberg

23 juni 2021 om 15:32 Politiek

HEUVELRUG Ondanks fel verzet van inwoners houdt het college vast aan de mogelijke bouw van twee grote windturbines bij Overberg. In de Heuvelrugse bijdrage aan de regionale energiestrategie (RES) zegt VVD-wethouder Rob Jorg daar welwillend tegenover te staan. ,,Het ligt gevoelig, daar wil ik niet omheen draaien”, aldus Jorg. Maar hij bezweert dat het college zorgen over bijvoorbeeld geluidshinder en slagschaduw serieus neemt. 

Door Michiel Schaaij

RELATIVEREN Het college heeft deze week aan de gemeenteraad voorgesteld, om de locatie bij Overberg formeel als zoekgebied aan te wijzen. In een toelichting voor de pers probeerde Jorg het collegebesluit te relativeren. ,,Zoeken wil nog niet zeggen dat je het ook vindt”, zei hij. Dat zal de vele tegenstanders echter niet gerust stellen. Zo’n 99% van de Overberger heeft inmiddels een petitie tegen de plaatsing van windturbines getekend. 

VOORSTANDERS Volgens de wethouder zijn er echter ook inwoners van Overberg die persoonlijk aan hem kenbaar hebben gemaakt, dat ze juist voorstander van de nieuwe windmolens zijn. Die zouden daar echter niet openlijk voor uit durven komen. En over de hele gemeente gerekend, zou er wel degelijk voldoende draagvlak zijn voor de opwekking van windenergie in Utrechtse Heuvelrug. 

BEZWAREN Jorg bezweert dat de gemeente voorafgaand aan een eventuele plaatsing de bezwaren van tegenstanders zal meewegen. Een energiebedrijf dat in de toekomst een windmolen bij Overberg wil neerzetten, zal moeten aantonen dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de gezondheid van omwonenden.  Daarbij kijken deskundigen van het RIVM en de GGD over de schouder mee.

OPWEKKEN Het gaat in Overberg om twee windmolens met een tiphoogte van 240 meter. Samen met 48 tot 55 hectare zonnevelden elders in de gemeente moeten die over negen jaar 0,088 terawattuur stroom opwekken. De Heuvelrugpolitiek worstelt nog met de mogelijke bouw van windmolens en zal naar verwachting na de zomer de knoop doorhakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie