Afbeelding
Michiel Schaaij

Teleurstelling door afgesloten kerkenpad in Doorn

Politiek

DOORN Een aantal inwoners is teleurgesteld over de afsluiting van een deel van het Maarnse Voetpad. Een stukje van het oude kerkenpad, dat parallel loopt aan de Amersfoortseweg, werd afgegrendeld nadat prinses Irene daar vorig jaar een villa kocht. ,,Een voorkeursbehandeling", zo vermoedt een Doornaar, die namens protesterende wandelaars een gepeperde brief aan de Heuvelrugpolitiek en de media schreef.

Michiel Schaaij

Irene van Lippe Biesterfeld kocht de villa tussen de Amersfoortseweg en het Maarnse Voetpad vorig jaar. Ze zou er een bedrag van 2,65 miljoen euro voor op tafel hebben gelegd. De prinses woonde op dat moment in Wassenaar, daarvoor resideerde ze 25 jaar op landgoed Mariënhoeve in Wijk bij Duurstede.

VERBODEN Door de achtertuin van haar woning in Doorn ligt een eeuwenoud kerkenpad. In vroeger tijden gebruikten kerkgangers uit Maarn, Maarsbergen en Woudenberg het pad om naar zondagse erediensten in Doorn te lopen. Zo'n 30 jaar geleden werd het pad enigszins verlegd door de vorige bewoner. Recent stootten wandelaars aan de zuidkant op een bordje Verboden toegang. 

HANGSLOT Aan de noordkant, langs de Sint Helenalaan, was het bestaande open hek plotseling afgesloten met een hangslot. Aangezien het pad lange tijd een openbare status had, vraagt de boze briefschrijver zich af, of prinses Irene nu een voorkeursbehandeling krijgt. Hij denkt dat de afsluiting door de gemeente niet op een correcte wijze is behandeld en trekt de persoonlijke rol van burgemeester Frits Naafs in twijfel. 

HANDHAVING Maar volgens Naafs volgt de gemeente de juiste procedure. ,,Wij zijn nog bezig met het verzamelen van informatie en ik heb zelf een gesprek over de afsluiting gehad met enkele inwoners", aldus de burgemeester. Hij zegt verrast te zijn door de ingezonden brief. ,,Maar dat is niet erg, het toont aan dat mensen zich betrokken voelen." 

VEILIGHEID In een poging om de afsluiting van het kerkenpad ongedaan te maken, heeft één inwoner inmiddels een handhavingsverzoek gedaan. Volgens de burgemeester krijgt de indiener binnen een paar weken een gemotiveerd antwoord. Tot die tijd wil Naafs niet inhoudelijk op de kwestie reageren. Wel ontkent hij dat de privacy van prinses Irene een rol speelt. ,,Het gaat alleen om het veiligheidsvraagstuk en daarin moet ik mijn verantwoordelijkheid nemen." 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 11 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52