Wethouder Gerrit Boonzaaijer
Wethouder Gerrit Boonzaaijer Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Wethouder Boonzaaijer vertelt over begroting 2020

Politiek

HEUVELRUG Reeds lieten meer dan veertig grote en middelgrote gemeenten weten dat ze met tekorten kampen, zo'n half miljard per jaar voor de komende vier jaar. Wethouder Boonzaaijer vertelt over de stand van zaken in Utrechtse Heuvelrug. 

Naast de veertig gemeeten van netwerk G40 hebben ook de overige gemeenten het lastig, waaronder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Toch is het de gemeente afgelopen woensdag gelukt om tot een sluitende begroting voor 2020 te komen. Dat meldt de gemeente vandaag in een video met wethouder Boonzaaijer. 

TEKORTEN De oorzaak van de tekorten? Er heeft een herverdeling plaatsgevonden in het gemeentefonds. Daarom moet er in de meeste gemeenten bezuinigd worden op het sociale domein. Bij gemeente Putten slinkt bijvoorbeeld het WMO potje aanzienlijk. 

HEUVELRUG Dankzij het bijstellen van de ambities heeft gemeente Utrechtse Heuvelrug een sluitende begroting met een bescheiden overschot kunnen realiseren, ondanks de vermindering van middelen. Daarnaast waren enkele onplezierige maatregelen onoverkomelijk. Boonzaaijer zegt dat ook inwoners oplossingen hebben aangedragen om de begroting passend te maken. 

IRREËEL De wethouder geeft tevens aan naar het Rijk dat het huidige gemeentefonds niet in lijn is met het huidige takenpakket van gemeenten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 10 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 15 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52