Initiatiefnemer Niek Schuil-Heemskerk tussen de knutselende kinderen.
Initiatiefnemer Niek Schuil-Heemskerk tussen de knutselende kinderen. Victor Schutijser

Theaterweek Doorn is plek voor creatieve samenwerking

Podiumkunsten

DOORN Creatief ondernemer Niek Schuil-Heemskerk uit Doorn heeft als wens dat er een centrale plek komt voor creativiteit. ,,Dé plek waar je moet zijn voor creatieve samenwerking. Voor zo ver ik weet bestaat zoiets nog niet echt in Doorn. Om daar verandering in te brengen ben ik samenwerking gaan zoeken met Muziekschool Heuvelrug", vertelt Schuil-Heemskerk.

Victor Schutijser

Uit deze samenwerking komt nu de eerste concrete activiteit, een theaterweek in de voorjaarsvakantie. ,,Tussen 25 en 28 februari houden we een theaterweek voor kinderen uit groep drie tot en met groep acht. Dat doen we met drie docenten, Johan van der Zwet, Ali Hendriksen en ik", licht Schuil-Heemskerk toe. Als de samenwerking succesvol blijkt, volgt er wellicht meer.

VOORSTELLING Er komen verschillende kunstdisciplines voorbij, theater, beeldend, zang en muziek komen langs. ,,Met de verschillende disciplines maken we aan het eind van de week 1 voorstelling. Al is het niet zo dat we keihard gaan stampen en repeteren voor die voorstelling, het wordt meer een montage van dingen die we gedaan en geleerd hebben en om te laten zien hoe het was", weet Schuil-Heemskerk.

,,Elke dag begint met een gezamenlijke warming-up, daarna splitsen we de groep in drieën, elke docent een groep en een discipline. Aan het eind van de week heeft elk kind elke discipline gedaan. Aan het eind van de dag sluiten we weer met de hele groep af", aldus Schuil-Heemskerk.

Een van de docenten van de theaterweek is Johan van der Zwet. Hij heeft Docent Muziek gestudeerd in Rotterdam en heeft daarna een aantal jaar lesgegeven op basisscholen in Rotterdam. Daarnaast was hij ook actief bij Jeugdtheater Het Hofplein met lesgeven en voorstellingen maken. Nu geeft hij les op de Heuvelrug Muziekschool.

De docent die zich tijdens de week met zang bezig gaat houden is Ali Hendriksen. ,,Sinds 2018 ben ik zangdocent voor klassieke zang en opera bij de Heuvelrug Muziekschool in Doorn. Als theatermaker en muziekdocent doe ik projecten op de basisscholen in Doorn en Lunteren om kinderen muziek en theater te laten ontdekken."

Schuil-Heemskerk is afgestudeerd als theatervormgever en heeft tien jaar gewerkt als fotograaf. Daarna heeft ze een prentenboek gemaakt, nu maakt ze stop-motion films en miniatuurdecors voor illustraties.

OPEN DAG Op zaterdag 1 februari is de open dag van De Heuvelrug Muziekschool in Cultuurhuis Pleiade in Doorn. ,,Tussen één en vier uur kun je dan kennis maken en instrumenten proberen, ook gaan we een kleine teaser geven voor de theaterweek. Een klein voorproefje, zodat je weet wat er gaat komen", aldus Schuil-Heemskerk. Aanmelden voor de theaterweek kan via de Heuvelrug Muziekschool.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01