Afbeelding
Shutterstock

In de vakantieperiodes neemt het risico op een soa toe

Partnercontent

Uit verschillende statistieken blijkt dat de kans om een soa op te lopen in de vakantieperiodes het grootst is, zowel in de zomer als bijvoorbeeld in de aankomende kerstvakantie. Heb jij een reis naar de zon op de planning staan? Het is in dat geval sterk aan te raden om bij thuiskomst een soa test uit te laten voeren, wanneer je op je vakantiebestemming geslachtsgemeenschap hebt gehad met iemand die je niet kent. Doe dit ook wanneer je komend jaar op zomervakantie gaat met een vriendengroep. Naast de mogelijkheid om je door een organisatie te laten testen, kun je ook voor een thuistest kiezen. Je bestelt deze soa thuistesten discreet online, zodat je er niet voor naar de winkel hoeft. In dit artikel lees je meer over het verhoogde risico op soa’s in de vakantieperiodes.

Op vakantie wordt relatief veel onveilig gevreeën 

Op verre, zonnige bestemmingen buiten Nederland wordt zeker in de zomermaanden relatief veel onveilig gevreeën. Men zoekt deze landen echter niet alleen in de zomer op; bestemmingen als Curaçao, Aruba en Bonaire zijn ook in de wintermaanden populair onder vakantiegangers. Ze vinden er de zon, de rust en de gewenste ontspanning na een jaar hard te hebben gewerkt of gestudeerd. Dat er op deze bestemmingen relatief veel onveilig gevreeën wordt heeft verschillende redenen. Niet overal zijn condooms en andere voorbehoedsmiddelen direct verkrijgbaar. Daar komt bij dat een vakantieliefde op een mooie zonbestemming veel sneller opbloeit dan in de Nederlandse kroeg. Van zo’n prille vakantieliefde komt al snel een eerste kus of zoen.

Aantal mensen wat zich laat testen groeit

Een positieve ontwikkeling is het gegeven, dat het aantal mensen wat zich na een dergelijke vakantie laat testen de afgelopen periode toegenomen is. Het aantal mensen wat een soa test uit laat voeren groeit met een paar procent per jaar. Dit is belangrijk, daar een soa lang niet altijd direct opgemerkt wordt. Het maakt de kans groot dat de soa snel van de ene op de andere persoon wordt overgedragen. Als gevolg van het toegenomen aantal testen groeit ook het aantal diagnoses. Jaarlijks blijken zo’n 15 tot 20 procent van de mensen die een soa test uit laten voeren besmet te zijn met een soa. Dat percentage is het hoogst bij relatief jonge mensen: tussen de 15 en 20 jaar oud.

Zorg voor een goede voorbereiding op een vakantie 

Wanneer je binnenkort zelf op vakantie gaat naar een zonnig oord, is het verstandig je hier goed op voor te bereiden. Zorg dat je een aantal condooms bij je hebt; ze vormen nog altijd de beste bescherming tegen een soa. Door ze standaard met je mee te nemen, hoef je op je vakantiebestemming zelf niet op zoek te gaan.

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19