Afbeelding
Foto: Shutterstock

Reisbureaus zien aantal geboekte vakanties groeien

2 februari 2022 om 07:15 Partnercontent

Ben je ook toe aan een vakantie in het buitenland? Je bent absoluut niet de enige! In de afgelopen weken hebben reisbureaus het aantal boekingen voor vakanties in de mei- en zomervakantie fors zien toenemen. Onder meer campings in Slovenië, Polen, Oostenrijk en Zwitserland zijn hierbij in trek. Dit naast de boekingen die gedaan worden voor een zonvakantie in Spanje, Frankrijk of Turkije. Het feit dat veel mensen voor een vakantie buiten Nederland kiezen past bij het beeld van de laatste maanden. Ook in de herfstvakantie vlogen miljoenen Nederlanders vanaf Schiphol naar een Zuid-Europese bestemming. Heb jij de vakanties voor dit jaar al geboekt?

Slechte weer afgelopen zomer reden om direct te boeken 

Veel mensen geven aan dat het slechte weer van de afgelopen zomer de voornaamste reden is om een vakantie naar het buitenland te boeken. Met name in het zuidelijk deel van Europa is de kans op mooi weer in de mei- en zomervakantie groot. Nederland kende in 2021 een historisch laag aantal zomerse dagen. Van zo’n zomerse dag spreekt men als de temperatuur niet boven de 25 graden Celsius uitkomt. Iets wat in landen als Spanje, Frankrijk en Portugal heel gebruikelijk is ’s zomers. Een andere reden die vaak genoemd wordt is het feit, dat men de buitenlandse cultuur gemist heeft. Het relaxte leven in Spanje en Frankrijk, de natuur in landen als Slovenië en Roemenië; we hebben het lang moeten missen.

Niet iedereen blijft binnen Europa 

Doordat veel huishoudens de afgelopen twee jaar niet op vakantie zijn gegaan, is er relatief veel spaargeld opgebouwd. Het vakantiegeld van de werkgever werd vaak niet uitgegeven. Het leidt ertoe dat reisbureaus opmerken dat men nu massaal voor een verre reis kiest. Met name de meivakantie leent zich hier goed voor. Gezinnen boeken een reis naar New York, Los Angeles of bijvoorbeeld naar Costa Rica. Niet alleen het gespaarde vakantiegeld is een reden voor gezinnen om zo’n verre reis dit jaar te maken. Ook moesten dergelijke reizen de afgelopen periode noodgedwongen worden uitgesteld, doordat landen hun grenzen gesloten hielden voor de Europese toerist. Inmiddels zijn de grenzen weer geopend op veel plekken, waardoor de reis alsnog gemaakt kan worden. Opvallende uitzondering hierop is Australië. Het land laat de toerist nog altijd niet toe.

Ook Nederlandse vakantieparken zien boekingen toenemen

Overigens kiest lang niet iedereen voor een kampeervakantie in Slovenië, Oostenrijk of Spanje. Ook vakantieparken in Nederland hebben het aantal boekingen de afgelopen periode sterk zien toenemen. Verschillende vakantieparken geven zelfs aan, dat de bezetting op dit moment hoger is dan in de periode voor de pandemie. De afgelopen kerstvakantie was het al helemaal druk op de parken. Veel gezinnen kozen voor een verblijf in een vakantiehuisje, toen de basisscholen een week eerder gesloten werden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie