Afbeelding
Foto: Shutterstock

Consumenten renoveren woning massaal tijdens pandemie

Partnercontent

Wellicht herinner je jezelf de lange wachtrijen voor de bouwmarkt en vuilstort nog in de zomer van 2020. Het was de eerste zomer na de uitbraak van de pandemie en tevens de eerste zomer waarin de strenge regels golden; Nederland zat in een eerste lockdown. Doordat vakanties naar het buitenland ten zeerste werden afgeraden, potten hun gezinnen hun vakantiegeld op. In 2021 leidde het tot een groot aantal renovaties in en rondom woningen. Men koos massaal voor de aanleg van nieuwe houten vloeren, de tuin werd aangepakt en ook de badkamer werd regelmatig vernieuwd. In keukenzaken gaat men tegenwoordig standaard uit van enkele maanden wachttijd door de grote drukte. Daar komt een tekort aan verschillende materialen nog bovenop.

Trends op het gebied van interieur 

Kijkende naar de trends van dit jaar, dan valt op dat men tegenwoordig steeds vaker voor visgraat vloeren kiest in plaats van voor een rechte vloer. Overigens worden die visgraat vloeren niet door de volledige woning gelegd, maar uitsluitend op de begane grond. Op een eerste of tweede etage kiest men voor een recht patroon. Niet alleen visgraat vloeren zijn populair. Ook wordt er regelmatig voor een zogenaamde Hongaarse punt gekozen. Het patroon lijkt op een visgraat, alleen sluiten de punten bij een Hongaarse punt op elkaar aan. Daar waar deze punten bij een visgraat verspringen. Beide patronen geven een speelse uitstraling aan het interieur in de woning.

Tuin een belangrijkere ruimte geworden

Het is niet voor niets, dat huishoudens massaal voor een renovatie van hun woning kiezen. Enerzijds is er meer budget, doordat mensen hun vakantiegeld hebben opgepot. Anderzijds zien mensen in dat ze komende jaren veel vaker thuis zullen zijn. In het bijzonder mensen met een kantoorbaan. Organisaties kiezen voor een hybride manier van werken, waarbij slechts gedeeltelijk op kantoor gewerkt wordt. In de pauze wil je een prettige omgeving hebben om te kunnen lunchen. Een woonkamer met een nieuw vloer, of een nieuw aangelegde tuin. Populair in tuinen is een overkapping. Ook tuinkamers komen vaker voor. Het maakt dat men ook in het voorjaar en in de herfst van de tuin kan genieten, ondanks de lagere temperaturen.

Houten vloeren minder geschikt in combinatie met vloerverwarming

Niet ieder huishouden kiest voor de houten vloer. Hoewel een houten vloer verschillende voordelen biedt, zitten er ook nadelen aan. Een houten vloer is relatief dik, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld pvc. Het maakt dat een houten vloer minder geschikt is in combinatie met vloerverwarming. Immers, de vloerverwarming zal eerst de dikke houten vloer moeten verwarmen alvorens de rest van de ruimte verwarmd wordt. Dit kost onnodig veel energie. Iets wat men in de huidige tijd liever voorkomt, gezien de hoge energietarieven en het belang van duurzaam wonen om het klimaat niet verder te schaden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 10 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30