Afbeelding
Afbeelding van Uwe Baumann via Pixabay

Waarom je sleutels verliezen niet langer het einde van de wereld is in 2022

11 juli 2022 om 09:58 Partnercontent

Voordat je ergens weggaat zijn er een paar dingen die je altijd controleert. Je kijkt of je je telefoon, je portemonnee en je sleutels bij je hebt. Tegenwoordig laten veel mensen hun portemonnee gewoon thuis, er zijn immers voldoende opties om met je telefoon te betalen. In 2022 is de kans groot dat je ook gewoon je sleutels thuis kunt laten, want er komen nieuwe oplossingen aan. Op deze pagina vertellen we je hier meer over.

Smartlocks

Als je voorheen je sleutels verloren was, zat er niks anders op dan een ruitje in te tikken of een slotenmaker te bellen. In de grote steden staat een slotenmaker binnen een uur op de stoep, maar dat geluk heb je niet overal. Daarbij kunnen de kosten voor een slotenmaker hoog oplopen. Met een beetje pech moet het gehele slot gesloopt en vervangen worden.

Een raampje intikken zorgt ook voor de nodige schade. Als je niet weet wat je aan het doen bent, kan je jezelf ook nog eens lelijk bezeren. Ook is het intikken van een ruitje niet altijd de garantie dat je ook echt je huis weer binnenkomt. Het komt vaak genoeg voor dat iemand een ruitje intikt en er daarna pas achter komt dat de afstand tussen het ruitje en de hendel van de voordeur toch te ver is.

Daarbij is het ook niet altijd duidelijk waar je de andere sleutel gelaten hebt. Het is helemaal geen fijn gevoel dat er iemand anders met jouw sleutel rondloopt. Misschien kan diegene wel achterhalen waar je woont en zomaar bij je naar binnen lopen.

Met smartlocks zullen al deze problemen verholpen worden, want je hebt namelijk geen sleutel meer nodig. De sleutel wordt vervangen door een code op je telefoon en deze kun je niet kwijtraken.

Dit heeft een aantal voordelen. De eerste is natuurlijk dat je niet langer je sleutel kwijt kunt raken. Het is ook niet langer mogelijk dat je sleutel in het slot zal afbreken. Daarbij kan een smartlock ook bijhouden wanneer het geopend is. Je weet dan precies wie er wanneer bij jou binnen was.

Het is ook een optie om anderen een toegangscode voor je smartlock te geven. Dat is wel zo handig als iemand iets komt ophalen terwijl je niet thuis bent. Je hoeft dan niet langer helemaal moeilijk te doen met een fysieke sleuteloverdracht.

Sommige smartlocks zijn zelfs voorzien van een camera, waardoor je als huiseigenaar altijd kan zien wie er voor je woning staat. Bij een inbraak heb je daardoor altijd een goed beeld van wie de dader is geweest.

Het nadeel is natuurlijk dat je er altijd voor moet zorgen dat je telefoon opgeladen is en verbinding heeft met het internet. Gelukkig is dat een nadeel dat heel gemakkelijk te verhelpen is!

Zonder sleutel in de auto

Naast woningen zijn ook auto’s uitgerust met de techniek waarbij je geen sleutel nodig hebt. Het principe werkt hetzelfde als de smartlocks op de auto, waarbij je alleen je telefoon nodig hebt om de auto te ontgrendelen.

Voor het ontgrendelen hoef je je telefoon niet eens uit je zak te halen. Via Bluetooth wordt er automatisch een verbinding gemaakt, waardoor de auto vanzelf van slot gaat. Dat is wel zo makkelijk als je je handen vol hebt aan iets anders.

De techniek is nog niet zo ver dat je ook kunt wegrijden zonder autosleutel. Helaas is je telefoon daarvoor nog niet genoeg. Wat de techniek wel doet, is jou een seintje geven als je wegrijdt zonder sleutel, al na tien meter gaat er op je dashboard een lampje branden. Zo voorkom je dat je de auto midden in een rit opeens niet meer kunt opstarten.

Het ouderwetse probleem oplossen

Als je dan toch een keer zonder sleutel buiten je auto of je woning staat, kun je het altijd nog op de ouderwetse manier oplossen. Er zijn tegenwoordig heel veel slotenmakers die hun diensten aanbieden en vaak kunnen zij je zonder schade weer bij je eigen bezit brengen. Zelfs als je een auto met een sleutelkaart hebt kan die ter plekke worden nagemaakt.

Als je ervoor zorgt dat je altijd goed verzekerd bent, kun je eventueel altijd nog een schadeclaim indienen. Let op dat je daarvoor wel altijd een aangifte bij de politie nodig hebt. Bijkomend voordeel daarvan is dat zij je sleutel misschien wel gevonden hebben!

advertentie
advertentie