Afbeelding
Tuinset met bank

Hoe richt je een kleine stadstuin in?

Partnercontent

Nederlandse huizen kennen allerlei soorten tuinen. Groot, klein, heuvelachtig, aan het water, alles is mogelijk. Maar één van de meest voorkomende tuinen is wel de knusse stadstuin. Erg gezellig, maar ook een uitdaging om het helemaal naar wens te maken. Benieuwd naar enkele tips? Lees dan verder en laat je inspireren.

1. Ruimtelijk inzicht
Er zijn allerlei manieren om je tuin ruimtelijker te maken. Is je tuin lang en smal? Dan is het werken met hoogteverschillen een goede truc om de tuin groter te laten lijken. Ga voor twee of drie hoogtes in de tuin waarbij het hoogste punt aan het huis zit en het laagste punt achter in de tuin. Zo kijk je weg in de diepte en lijkt de tuin langer. Door de hoogteverschillen goed in te richten, laat je zien dat een kleine tuin genoeg plek biedt voor meerdere functies. 

Begin bovenaan met een terras zodat je vanuit hier heerlijk kunt wegkijken in de tuin. Het tweede gedeelte kun je gebruiken voor een stukje gazon en planten. Voor kinderen is dit een fijne speelplek. Het laagste gedeelte is erg prettig voor een knusse zit voor twee personen. Bijvoorbeeld een mooie loveseat of twee loungestoelen om ’s ochtends een kopje koffie te drinken of ’s avonds de zon te zien ondergaan. Het hoogteverschil hoeft niet groot te zijn. Eén of twee traptreden zijn perfect in een stadstuin. 

2. Compacte meubelen
Bij een kleinere tuin is het verstandig om te kiezen voor meubelen die niet te groot en log zijn. Denk bijvoorbeeld aan meubelen die veel doorkijk hebben zoals een open onderstel bij de poten van een tuinstoel. Hoe meer je kunt blijven zien, hoe groter de tuin oogt. Een leuke tip is een ronde tuintafel. Dankzij het ontbreken van de hoeken, behoud je een open gevoel in de tuin. Wil je graag een nieuwe tuintafel? Bekijk dan eens de tuintafels van Kees Smit Tuinmeubelen. Online laten ze allerlei voorbeelden zien van tafels bij klanten thuis. Ze zitten in Amersfoort, dus dat is dicht in de buurt indien je liever de tafels in het echt wilt zien. 

3. Een vrij gevoel
Vaak heb je in een stadstuin te maken met een schutting tussen jou en de buren. Dit geeft een minder vrij gevoel omdat het best wel op je af kan komen. Probeer daarom de schutting natuurlijker te laten ogen. Denk aan mooie borders langs de kant met hoge planten of een mooie klimplant langs de schutting. Het zal even duren voordat het gewenste resultaat bereikt is. Maar als eenmaal het grootste gedeelte van de schutting niet meer te zien is, geeft het je een vrijer gevoel in de tuin. Hang daarnaast nog enkele spiegels aan de schutting. Deze vergroten de tuin doordat het zonlicht weerspiegeld wordt.

Met deze tips ben je al een eind op weg om je eigen stadstuin een nieuw leven in te blazen. Wil je graag wat voorbeelden zien? Ontdek dan nog meer kleine tuin ideeën van Kees Smit waarbij je mag meekijken in de tuinen van klanten.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 19 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01