Afbeelding
Haag-planten.nl

Dit is waarom de Portugese laurier steeds populairder wordt

20 oktober 2021 om 16:21 Partnercontent

De laatste jaren is de Prunus Lusitanica Angustifolia, ook wel de Portugese laurier genoemd, aan een opmars bezig. Steeds meer mensen kiezen voor deze Portugese laurier. Er zijn verschillende redenen waarom juist deze laurier steeds populairder wordt. Dit leggen we graag aan je uit!

Waarom een Portugese laurier?

Voordat we vertellen waarom de Portugese laurier steeds populairder wordt, is het nuttig om wat feiten over dit type haag op een rijtje te zetten. De Portugese laurier is bestand tegen diverse soorten klimaten. De oorsprong van deze plant ligt in Portugal. Hij kan goed leven in het warme Portugese klimaat, maar ook in ons relatief koude Nederland groeit de haag zonder problemen. Wanneer een Portugese laurier geplant is kan deze uitgroeien tot een volwaardige boom, mits deze niet jaarlijks gesnoeid wordt. Hij is zeer geliefd en populair in gebruik. Dit komt ongetwijfeld door de hoge kwaliteit en de gegarandeerde privacy door het hele jaar heen.

De Portugese laurier groeit langzaam

Ieder jaar zal de Portugese laurier zo’n 15 tot 30 centimeter groeien. Toch kan deze laurier wel vrij hoog worden. De maximale hoogte bedraagt ongeveer 5 meter. Met een beetje geduld kunt u de Portugese laurier dus ook als inzetten als privacy haag. Door de trage groei heeft de Portugese laurier niet veel onderhoud nodig. Dat is bij laurierhagen in het algemeen het geval, omdat ze een wat minder strak uiterlijk hebben dan bijvoorbeeld een coniferenhaag. Een Portugese laurierhaag hoeft u niet meer dan eens per jaar te snoeien. Het beste moment daarvoor is het einde van de zomer of het begin van de herfst. 

De Portugese laurier is makkelijk qua standplaats en grond

De Portugese laurier houdt van een beetje kalk in de grond. Bovendien kunt u uw Portugese laurierhaag zowel in de zon als in de schaduw planten. Een zonnige standplaats bevordert de bloei, maar ook op een schaduwrijke plek doet de Portugese laurier het prima. Misschien verrassend door zijn Portugese oorsprong: de Portugese laurier kan ook goed tegen vorst. Het enige waar de Portugese laurier niet tegen kan is als hij te veel wind vangt. Een winderige standplaats kan ervoor zorgen dat deze laurierhaag kaler wordt dan u in gedachte had. Zorg er dus voor dat uw Portugese laurierhaag altijd iets van beschutting heeft. 

De Portugese laurier heeft een luxe uiterlijk 

Vraag eigenaars van de Portugese laurier wat hem zo mooi maakt en ze vertellen u waarschijnlijk over het luxe uiterlijk van de plant. En dat is terecht. De subtiele glans en de donkere kleur maken de Portugese laurier tot een hele elegante laurierhaag. Het blad is overigens niet het enige wat het uiterlijk van de Portugese laurier te bieden heeft. De takken hebben daarnaast een unieke dieproze kleur. 

Wanneer is het de juiste tijd om de Portugese laurier te planten?

De Portugese laurier kunt u het beste planten in het najaar tussen september en oktober of in het voorjaar in maart en april. Wanneer u een Portugese laurier haag gaat planten is het belangrijk om de kluit niet te diep in de grond te plaatsen. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat de bodem goed waterdoorlatend zijn, zodat de wortels niet gaan rotten. Het is raadzaam om deze lauriersoort minimaal een uur in het water te leggen voorafgaand aan het planten. Let daarnaast op de afstand tussen de planten bij het aanleggen van een haag!

Wilt u na het lezen van dit artikel zelf ook een mooie portugese laurierhaag? Klik hier om naar de website van Haag-planten.nl te gaan. Hier koopt u rechtstreeks vanuit eigen kwekerij. 

advertentie
advertentie