Afbeelding
Shutterstock

Laten uitvoeren van een lekdetectie is populairder geworden

12 juli 2021 om 16:07 Partnercontent

Steeds vaker kiezen consumenten voor het laten uitvoeren van een professionele lekdetectie. Gek is deze ontwikkeling niet, daar een lekdetectie consumenten verschillende voordelen biedt. Voorheen was het gebruikelijk om een deel van een wand of bijvoorbeeld de dakbedekking open te halen, om zo tot de bron van een lekkage te kunnen komen. Het is belangrijk om lekkages in een zo vroeg mogelijk stadium te herstellen. Gebeurt dit niet, dan is de kans op een ernstige schade aan de woning groot. Vochtschade is onder meer te herkennen aan lichtgele tot bruine vlekken op de wanden. In het geval van lekkages rond houten onderdelen, kan het hout gaan rotten. Het herstel van houtrot brengt hoge kosten met zich mee en is niet altijd mogelijk.

Voordelen van een lekdetectie uit laten voeren

Een van de voordelen van een lekdetectie is het feit, dat onnodig hak- en breekwerk voorkomen wordt. Met professionele apparatuur kan de lekkage gevonden worden, zonder dat elementen van de woning open moeten worden gebroken. Een ander voordeel is het feit dat een lekdetectie breed inzetbaar is. Denk aan een lekkage achter een wand, een lekkage onder het dak, een lekkage boven het plafond, enzovoorts. Zeker een lekkage achter een wand of boven het plafond is lastig te herleiden tot een bron. Met een professionele lekdetectie wordt dit eenvoudiger. Door onnodige schade te voorkomen ga je niet alleen ergernissen tegen, maar voorkom je ook hoge kosten.

Geschoolde loodgieters momenteel lastig te vinden

Reden dat het laten uitvoeren van een lekdetectie populairder is geworden hangt niet alleen samen met de voordelen hiervan. Ook is het voor woningbezitters lastiger geworden om geschoolde loodgieters te vinden. Het aantal loodgieters neemt af, waardoor het werk soms overhaast wordt uitbesteed aan een hobbyklusser. Gevolg hiervan is dat de kans op lekkages toeneemt. Het aansluiten van sanitair of het uitbreiden van een netwerk aan waterleidingen is geen eenvoudige klus. De hulp van een professionele loodgieter is noodzakelijk om dit op correcte wijze uit te voeren.

Woningbezitters zijn zelf gaan klussen

Niet alleen hebben veel woningbezitters een hobbyklusser in de arm genomen bij een renovatie van de badkamer of keuken tijdens de pandemie. Ook zijn veel mensen zelf aan de slag gegaan. Doordat we veelal vanuit huis werkten in de afgelopen anderhalf jaar, hield men tijd over om klussen in huis uit te voeren. Zonder de juiste kennis en ervaring is de kans op lekkages groot bij het uitvoeren van werkzaamheden, die normaal zouden worden uitbesteed aan een loodgieter. Wanneer er na verloop van tijd vochtplekken zichtbaar worden, is het inschakelen van een loodgieter verstandig. Het voorkomt dat de schade verergert en maakt dat een lekkage al in een relatief vroeg stadium kan worden aangepakt.

advertentie
advertentie