Afbeelding
Foto via PxHere

Zullen andere cryptomunten zo groot worden als BTC en ETH?

20 maart 2024 om 09:58 Partnercontent

De crypto markt is een internationale miljardenindustrie, en er wordt op dagelijkse basis enorm veel geld verhandeld. Er zijn honderden, misschien zelfs duizenden verschillende cryptomunten op de markt, en vrijwel allemaal hebben ze de kans om een “boom” te ervaren. Maar kan er een cryptomunt ooit zo groot worden als Bitcoin of Ethereum?

Marktwaarde

Zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, is het erg moeilijk om accuraat te voorspellen welke crypto gaat stijgen en welke gaat dalen. De cryptomarkt is enorm volatiel en de waarde van een cryptomunt kan van de ene op de andere dag sterk fluctueren.

Sinds het ontstaan van cryptocurrency domineren Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) deze sector, met een gezamenlijke marktkapitalisatie van meer dan een miljard euro. Dat is ook niet onlogisch, want Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptomunt en Ethereum heeft een sterke positie veroverd dankzij talrijke technologische voordelen.

Op moment van schrijven heeft Bitcoin een waarde van meer dan €65.000 per stuk en Ethereum gaat naar de €4000. Als je BTC en ETH vergelijkt met andere cryptomunten die in het beste geval een paar honderd euro per stuk waard zijn, is het duidelijk een verhaal van David en Goliath.

Bitcoin 

Met de verwachting dat Koning Bitcoin dit jaar de ongelofelijke grens van €100.000 per stuk zal overschrijden, lijkt deze te groot om te vallen in de nabije toekomst. Dit wordt in de hand gewerkt door het feit dat Bitcoin een schaars goed is, gekoppeld aan Bitcoin’s hoge status als eerste cryptomunt en steeds toenemende interesse en vraag naar BTC, ook van institutionele beleggers en overheden. Het lijkt dus niet meteen waarschijnlijk dat een andere cryptomunt ooit zo groot (lees: duur) zal worden als Bitcoin.

Dat gezegd hebbende is Bitcoin als technologie verre van perfect, met enkele sterke inherente nadelen, zoals het energieslurpende Proof-of-Work-mechanisme waarmee nieuwe bitcoins worden gecreëerd. Er zijn ook problemen met de schaalbaarheid van Bitcoin, een lage graad van innovatie en het feit dat het gewoon te duur is geworden om nog als dagelijks transactie middel te fungeren.

Als beleggingsmiddel zal het wellicht blijven bestaan, maar als transactiemethode zal Bitcoin ooit moeten wijken voor andere, meer efficiënte munten zoals Ripple, Cardano, Solana, Polkadot, Chainlink en Monero.

Wat we hieruit dus kunnen opmaken is dat het enorm onwaarschijnlijk is dat een andere cryptomunt de waarde van Bitcoin per stuk zal evenaren in de nabije toekomst. Maar Bitcoin zal wellicht op een gegeven moment volledig worden vervangen als transactie middel, wat betekent dat de totale marktwaarde van andere cryptomunten de marktwaarde van Bitcoin kan overschrijden en in die zin kan een andere munt dus wel “groter” worden.

Ethereum

Ethereum daarentegen heeft een meer bescheiden waarde per stuk, maar ook meer inherent nut en schaalbaarheid. Ethereum is immers naast een beleggings- en transactiemiddel ook een platform voor Gedecentraliseerde Applicaties en Smart Contracts, en het werkt via een veel duurzamer Proof-of-Stake- mechanisme.

Ethereum is veel “nuttiger” dan Bitcoin, kan blijven evolueren en relevant blijven en zal dus veel moeilijker worden vervangen door andere cryptomunten.

advertentie
advertentie