Afbeelding
Paul architectuur

Brandweerkazerne Driebergen gaat op de schop

9 oktober 2019 om 14:45 Overig

DRIEBERGEN De brandweerkazerne aan de Bosstraat gaat verbouwd worden. Volgens Henk van Otterlo van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) voldoet het pand niet meer aan de eisen van deze tijd. Het Heuvelrugcollege wil het pand nu voor ruim 1,2 miljoen euro laten opknappen. Naar een mogelijke andere locatie is wel gekeken, maar dat bleek geen optie.

Michiel Schaaij

De huidige brandweerpost was oorspronkelijk een aanbouw bij het voormalige gemeentekantoor. Dat gaat echter plat om plaats te maken voor een appartementencomplex. Na de verbouwing staat de kazerne op eigen benen en is het Driebergse brandweerkorps klaar voor de toekomst. Het gebouw wordt verduurzaamd en aangepast om te voldoen aan de huidige veiligheids- en arbo-eisen.

BOUWKOSTEN Volgens financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) kan de verbouwing uit de bestaande begroting worden betaald. Eerder was al een bedrag van bijna een miljoen voor de huisvesting van de Driebergse brandweer gereserveerd. Door gestegen bouwkosten en een hogere duurzaamheidsambitie is nog eens 2,5 ton extra nodig. Daarvoor gaat het college toestemming vragen aan de gemeenteraad.

DUURZAAMHEID Na de verbouwing heeft de kazerne een uitrijpoort minder, vertelt VRU-medewerker Van Otterlo. De huidige poorten zijn net iets te smal en door er eentje te schrappen, kunnen de nieuwe garagedeuren iets breder worden. Over de duurzaamheid wordt nog nagedacht. De gasaansluiting wordt vervangen door warmtepompen of door een koude/warmteopslagsysteem. 

AANBESTEDING Het dak van de gerenoveerde kazerne wordt extra geïsoleerd. Ook komen er waarschijnlijk zonnepanelen, led-verlichting en bewegingsschakelaars. Bovendien wordt de routing binnen het gebouw verbeterd. De verbouwing moet nog worden aanbesteed, maar het is de bedoeling dat de werkzaamheden volgend jaar beginnen. 

GEEN VERHUIZING Een geschikte, alternatieve plek voor een hele nieuwe kazerne heeft de gemeente niet gevonden. ,,De brandweer moet binnen acht minuten ter plaatse kunnen zijn, dus je kan in Driebergen niet zo veel kanten op", aldus burgemeester Naafs. Een tijdelijke verhuizing naar een andere locatie is volgens de gemeente en de VRU ook niet nodig. 

VERHUURD De verbouwing kan intern worden opgevangen, want het gebouw heeft meer ruimte dan de brandweer strikt gezien nodig heeft. Nadat de metamorfose is afgerond, houdt de gemeente nog 200 vierkante meter over. Of die voor eigen gebruik zal worden ingezet of aan een externe partij wordt verhuurd, is nog niet duidelijk. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie