Directeur Kees Jan de Swart poseert trots in de verbouwde school.
Directeur Kees Jan de Swart poseert trots in de verbouwde school. Danny van der Linden

Coolsma weer helemaal up-to-date

Onderwijs

DRIEBERGEN] Een mooie, lichte en frisse ruimte in het midden van de school. Dat is het resultaat van de interne verbouwing die gedurende de zomerperiode op Christelijk Basisschool Instituut Coolsma werd uitgevoerd. Directeur Kees-Jan de Swart is er maar wat blij mee.

Danny van der Linden

De Swart, die sinds vier jaar directeur is van 'Coolsma', heeft sowieso reden tot tevredenheid. Zijn school is door de onderwijsinspectie positief beoordeeld en kreeg zelfs, na het de door de school zelf aangevraagde uitgebreide onderzoek, het predicaat goed toebedeeld als extra waardering in het inspectierapport. ,,Daar zijn we natuurlijk erg blij mee", zegt De Swart. ,,Deze school staat goed bekend in Driebergen en omgeving en het is prettig dat we die reputatie nu weer bevestigd zien. De inspectie was niet alleen tevreden over het nakomen van alle regels en afspraken, men was ook zeer te spreken over het brede en gevarieerde leerstofaanbod, de sfeer en de sociale veiligheid in deze school."

PERSOONLIJK LEIDERSCHAP Coolsma werkt sinds 2012 met het The Leader In Me-programma. ,,Dat is een programma dat is ontwikkeld door Stephen Covey", legt De Swart uit. ,,Het ontwikkelen en versterken van persoonlijk leiderschap is daarin erg belangrijk. Door zeven gewoonten te leren en toe te passen kom je tot een bepaalde bewustwording over hoe je je verhoudt tegenover jezelf en elkaar."

Hoewel het lerarentekort in Nederland momenteel een heet hangijzer is, heeft De Swart geen last van personele problemen. ,,We werken hier met een goed, betrokken en zeer stabiel team", zegt de directeur die in het verleden ondermeer in Almere en Soest werkzaam was als directeur in het onderwijs.

LICHT, LUCHT EN RUIMTE De school werd na de zomervakantie feestelijk geopend door leerlingen, ouders en schoolpersoneel. ,,We zijn vlak voor de zomervakantie begonnen met de verbouwing van 'de kuil' in de school. Deze ruimte was toe aan een opknapbeurt", vertelt De Swart. ,,Alles wat we zelf konden doen tijdens de openingstijden van de school hebben we gedaan, maar voor de grote renovatie moest de school echt dicht zijn." En dus werd er in vijf weken tijd door het bouwbedrijf flink gewerkt om de klus te klaren. ,,In de laatste week van de vakantie kwamen wij met het team op school om ons voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Toen liep er nog een schilder rond, maar verder was alles af."

,,En het resultaat is verbluffend. Er is een mooie lange houten trap gekomen om de gang en 'de Kuil' te verbinden en het lage plafond is opengebroken. Door het aanbrengen van grote ramen is er meer licht in de ruimte. Het geeft ons meer licht, maar ook meer lucht en ruimte", zegt directeur Kees-Jan De Swart met een trotse blik.

LEERPLEIN De vernieuwde ruimte geeft Coolsma de mogelijkheid een leerplein te ontwikkelen voor de leerlingen van de groepen vijf en zes. ,,Op zo'n leerplein zijn kinderen buiten de klas met hun schoolwerk bezig", legt De Swart desgevraagd uit. ,,Soms is het goed even weg te kunnen uit een klas om je op een andere plek op een andere manier met je werk bezig te zijn."

,,We zijn nu echt een up-to-date school", vindt de directeur. ,,Eigenlijk waren we dat al op heel veel gebieden, want ook hier maken we op de goede manier gebruik van ICT-mogelijkheden en bieden we modern onderwijs voor alle kinderen, maar nu is ook ons gebouw weer een stuk beter aangepast aan de huidige tijd. Onderwijs moet passen bij de tijd waar in het gegeven wordt. En dat is hier zeker van toepassing."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27