Rector Clementine van den Berg: ,,We kwamen tot de conclusie dat het beter zou zijn om het lesrooster aan te passen naar zestig minuten per les.
Rector Clementine van den Berg: ,,We kwamen tot de conclusie dat het beter zou zijn om het lesrooster aan te passen naar zestig minuten per les." Corina Blommendaal

Revius Lyceum volop in beweging

Onderwijs

DOORN Het nieuwe schooljaar is een paar weken geleden gestart en de docenten en leerlingen zijn weer helemaal aan de slag. Er zijn nieuwe plannen, zoals het invoeren van een ander lesrooster per september 2020 en het inrichten van een 'digital free zone', die binnenkort wordt geopend. Een ruimte om te relaxen, waar geen scherm aan te pas komt.

Corina Blommendaal

In het meerjarenplan van 2016-2020 heeft de school zich onder andere ten doel gesteld de leerlingen wat meer verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces, meer op maat te werken en beter te differentiëren. ,,We gingen kijken of en hoe dit vorm krijgt in ons huidige 75-minutenrooster", vertelt rector Clementine van den Berg. ,,We kwamen tot de conclusie dat het beter zou zijn om het lesrooster aan te passen naar zestig minuten per les. Dit sluit goed aan op de doelen die we hebben met ons onderwijs en geeft de mogelijkheid om in het rooster meer tijd en ruimte te creëren, waardoor leerlingen zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en keuzes kunnen maken."

NIEUWE IMPULSEN Het nieuwe lesrooster zal per september 2020 ingaan. ,,We hebben een heel jaar de tijd genomen om de leerlingen en onszelf goed voor te bereiden op wat dit in gaat houden. Docenten moeten datgene wat ze in 75 minuten deden nu in zestig minuten gaan doen", zegt Van den Berg. ,,Niet iedere leerling weet de concentratie vast te houden. Je leest daar natuurlijk veel over, dat jongeren heel erg gewend zijn om voortdurend nieuwe impulsen te krijgen. Daarom gaan we kijken hoe we dit nieuwe rooster vorm kunnen geven, met goede invulling, verdeling en inhoud." Er worden twee Revius-uren ingebouwd in het rooster, waarin leerlingen zelf keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld voor meer uitleg voor bepaalde vakken of het volgen van een plusprogramma.

DIGITAL FREEZONE Alle leerlingen die in de brugklas starten, schaffen een iPad aan. ,,ICT en iPads kunnen een geweldige ondersteuning zijn bij de lessen. De leerlingen kunnen er via allerlei methodes live informatie mee binnenhalen", legt Van den Berg uit. ,,Ik ben hier een groot voorstander van. Maar we zien ook steeds meer dat leerlingen in de pauze voortdurend aan 'een schermpje' gebonden zijn. Dat is overal zo, ook thuis. Vorig jaar hebben we een brugklasfeest gehouden, waarbij we een lokaal hadden ingericht om bordspelletjes te spelen. Dat vonden de leerlingen ontzettend leuk. Daarom hebben we besloten een loungeplek te maken, waarbij het de bedoeling is dat je daar niet met schermpjes zit maar gewoon kunt kletsen, kaarten of lezen. We hebben hiervoor een aanvraag gedaan bij het innovatiefonds van onze overkoepelende groep en hebben geld gekregen voor het inrichten van deze ruimte." Deze ruimte gaat over een paar weken open.

AANMELDINGEN Op dit moment zijn er 1.576 leerlingen op het Revius Lyceum. Er waren het afgelopen jaar zoveel aanmeldingen, dat niet alle leerlingen geplaatst konden worden. ,,Op sommige afdelingen hebben we moeten loten, wat helaas voor een aantal afwijzingen heeft gezorgd. Het zou jammer zijn als dit het effect heeft dat kinderen zich niet meer aan gaan melden, want dat is absoluut niet de bedoeling. Ik pleit ervoor dat kinderen kiezen voor de school die het beste bij ze past en als wij dat zijn, zich aanmelden. We doen ons best zoveel mogelijk leerlingen te plaatsen."

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 7 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25