Bewoners van de Oude Kolk zijn ongerust over wat er voor hun voordeuren gebouwd gaat worden
Bewoners van de Oude Kolk zijn ongerust over wat er voor hun voordeuren gebouwd gaat worden Wilco Willemse

Nog steeds kritiek op bouwplan voor De Oude Kolk

11 oktober 2022 om 14:52 Nieuwbouw

LEERSUM Bewoners van De Oude Kolk zijn nog steeds ontevreden over de bouwplannen op het braakliggende veld voor hun woningen. Hoewel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) de geplande bouwhoogte heeft teruggebracht naar elf meter, is er bij omwonenden geen sprake van opluchting. Ze vrezen de komst van ,,een woonkazerne” die ’s winters het zonlicht uit hun huizen houdt.

Volgens omwonende Stef van Helmondt moet een aantal van de huidige bewoners van De Oude Kolk straks door de schaduwwerking van de nieuwbouw veel meer gaan verstoken. ,,Als dat gebouw daadwerkelijk op deze plek komt, zijn wij daar enorm de dupe van”, zo hield Van Helmondt maandagavond de raadscommissie voor. 

IN DE KOU Hij zei dat hij de afgelopen jaren veel geld heeft uitgegeven aan de verduurzaming van zijn huis, waardoor zonnewarmte op winterdagen goed vastgehouden wordt. Maar als de bouwplannen in deze vorm worden gerealiseerd, moet Van Helmondt die zonnewarmte inleveren. ,,Gaan wij nu de rekening betalen voor dit plan?” zo vroeg hij zich af. ,,U gaat ons toch niet letterlijk en figuurlijk in de kou zetten, of wel soms?”

OPGESCHOVEN Volgens omwonenden van het bouwterrein tegenover De Binder is de oplossing heel eenvoudig. Als het bouwvlak in de richting van de Dreef wordt opgeschoven, kunnen bewoners van de jaren ’70 woningen aan De Oude Kolk tijdens wintermaanden langer van zonlicht profiteren. Daarnaast willen ze dat de half verdiepte parkeergarage uit het nieuwbouwplan wordt geschrapt.  

PARKEERPLEKKEN Zo zou wateroverlast voorkomen kunnen worden. In plaats van de verdiepte garage uit Boonzaaijers plan, kiezen omwonenden voor parkeerplekken als insteekhavens langs de Dreef en de Hoflaan. Op die manier is er tegenover de bestaande woningen aan De Oude Kolk ruimte om een ,,veilige, groene plek voor ontspanning en ontmoeting” te realiseren. Volgende week donderdag vindt de politieke oordeelvorming over het bouwplan plaats en in november wordt de knoop doorgehakt.

door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie