Het grasveld van De Oude Kolk is beoogd als bouwlocatie voor het appartementencomplex.
Het grasveld van De Oude Kolk is beoogd als bouwlocatie voor het appartementencomplex. Edith Hazelzet

Appartementencomplex De Oude Kolk mag 14 meter hoog worden

1 december 2021 om 13:25 Nieuwbouw

LEERSUM Een uitgewerkt bouwplan ligt er nog niet, maar de langverwachte invulling van de Oude Kolk lijkt wel dichterbij te komen. Het bestemmingsplan dat het Heuvelrugcollege deze week ter inzage heeft vrijgegeven, maakt het mogelijk om twintig woningen te bouwen op het braakliggende terrein tegenover Sport- en Cultuurcentrum De Binder. 

Michiel Schaaij

Opvallend in het nieuwe bestemmingsplan is, dat het aantal dure woningen in vergelijking met eerder is verdrievoudigd. Waar in 2019 nog werd gesproken over twee huizen in het vrije segment, mag de toekomstige projectontwikkelaar er nu zes bouwen, naast vijf sociale en negen middeldure woningen.

VERDIEPT PARKEREN Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is de meeropbrengst van de dure huizen nodig om deels halfverdiept parkeren mogelijk te maken. De beoogde parkeergarage moet onder een veertien meter hoog appartementencomplex worden gebouwd. Om de verstening op het perceel beperkt te houden, kiest Boonzaaijer voor een compacte bebouwing. 

In het nieuwe plan lijkt de hoek van de Hoflaan en de Dreef dus een hoogteaccent te krijgen. Dat is een steenworp verder op het voormalige Knausterrein ook het geval. Over de bouwhoogte op de hoek van de Hoflaan en de Rijksstraatweg heeft raadslid Francine van der Velde (BVHlokaal) inmiddels kritische vragen gesteld aan wethouder Rob Jorg (VVD).

MISSERS De voorbereiding voor woningbouw aan De Oude Kolk kent een geschiedenis met missers. In 2015 veroordeelde de rechtbank de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 330 duizend euro aan bouwbedrijf Ter Steege. Dat was het gevolg van een conflict rond de riolering onder het bouwterrein. Omdat de gemeente geen hoger beroep instelde, stortte Terstege later 75 duizend euro terug. 

AANBESTEDING Het terrein was ooit eigendom van de Hervormde Kerk, maar die verkocht het in 2004 aan de voormalige gemeente Leersum. Na de herindeling volgde een lange periode met gesteggel tussen de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug en bouwer Ter Steege. Wethouder Boonzaaijer zegt dat het de Apeldoornse bouwer vrij staat om opnieuw mee te dingen in de komende aanbesteding.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie