Afbeelding
Pro Senectute

Komst dure appartementen op terrein Oranjestein nog onzeker

7 februari 2020 om 14:06 Nieuwbouw

DOORN Het plan voor dure seniorenappartementen op het terrein van verpleeg- en verzorgingshuis Oranjestein stagneert nog steeds. Dat bleek afgelopen donderdag tijdens een raadsbijeenkomst. Eigenaar Pro Senectute wil zich aan de Oranjelaan alleen op welgestelde ouderen richten, maar wethouder Rob Jorg (VVD) eist dat in elk geval vier van de 34 appartementen in het middeldure segment vallen. Beide partijen hebben de hakken in het zand gezet.  

Michiel Schaaij

De impasse tussen het Heuvelrugcollege en Pro Senectute heeft wel financiële gevolgen voor de gemeente. Niet alleen komen er zo geen bouwleges binnen, ook blijft een betaling van 4,5 ton uit. In het kader van het nieuwbouwplan heeft de gemeente namelijk een stuk grond aan Oranjestein verkocht. Op het perceel, dat via een smal toegangspad is verbonden met de Willem de Zwijgerlaan, bevond zich vroeger een depot van de gemeentewerf. 

VOETANGEL De koopovereenkomst met Pro Senectute bepaalt echter, dat er alleen wordt afgerekend als de gemeenteraad groen licht geeft voor het nieuwe bouwplan. Tot die tijd blijft de grond gewoon in de boeken van de gemeente staan en kan financieel wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) fluiten naar zijn geld. Ondanks die financiële voetangel ziet het er niet naar uit, dat het college zich op korte termijn toegeeflijk zal tonen.

SUGGESTIES Wethouder Jorg liet donderdag weten dat hij aan pro Senectute heeft voorgesteld, om zijn eis voor vier minder kostbare appartementen af te kopen. Een andere oplossing zou volgens Jorg kunnen zijn, dat Pro Senectute middeldure of zelfs sociale appartementen in combinatie met een andere projectontwikkelaar elders in Utrechtse Heuvelrug realiseert. Op beide suggesties is Pro Senectute vooralsnog niet ingegaan. 

BESTUURSWISSELING Het overleg tussen de gemeente en Oranjestein ligt nu weer stil. In een update vertelde Jorg aan de raadsleden, dat Pro Senectute zich na een bestuurswisseling aan het beraden is. Het nieuwbouwplan in Doorn wordt nu in samenhang met plannen voor andere locaties van Pro Senectute bekeken. De wethouder verwacht komende zomer meer duidelijkheid.

ANDERE KOPER Overigens vroeg raadslid Dick Karssen (ChristenUnie) zich af, of de gemeente het stukje grond aan de Willem de Zwijgerlaan aan een ander kan verkopen, als Oranjestein zijn poot stijf houdt. Volgens wethouder Jorg is dat mogelijk, maar is het perceel gezien de onhandige ligging nauwelijks voor andere doelen geschikt. Hij liet onvermeld, dat eerder een particulier een energieneutrale woning op het terrein wilde bouwen. Die viste achter het net, omdat de gemeente de voorkeur gaf aan een transactie met Oranjestein. 

advertentie
advertentie