Afbeelding
Utrechts Landschap

Breeveen in Leersum krijgt een stormpad

14 februari 2023 om 10:49 Natuur en milieu Noodweer in Leersum 2021

LEERSUM (ANP) Utrechts Landschap legt in het Breeveen in Leersum een zogenoemd stormpad aan. Rondom dit pad wordt niets meer gedaan aan de schade die storm en een enorme valwind in juni 2021 veroorzaakten. De natuurorganisatie vindt dat het effect van de valwind goed is voor de variatie in de bossen en voor de natuur.

Op 18 juni 2021 veroorzaakte een valwind een miljoenenschade aan huizen, wegen en natuur in en rond Leersum. De uitzonderlijk extreme wind verwoestte in minder dan een minuut een groot aantal huizen en meer dan 730 hectare aan natuur. In het Breeveen werd een brede strook bos helemaal plat geblazen. De meeste schade is nu met steun van het Rijk en de provincie Utrecht hersteld.

‘UNIEKE KANS’

Utrechts Landschap heeft enkele hoofdpaden in het Breeveen hersteld en opnieuw aangeplant. Maar op een groot deel van de paden laat de natuurorganisatie de omgewaaide bomen liggen. Tussen die stammen komen al nieuwe boomsoorten als berken en lijsterbessen op. In het bos blijven metershoge kluiten liggen en er bungelen her en der nog boomtoppen. Sommige bomen zullen in de komende jaren nog afsterven. Utrechts Landschap noemt dat ,,een unieke kans voor de natuur”. Het stormpad wordt gemaakt van vlonders door het verwoeste gebied. Het pad wordt in juni officieel geopend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie