
Droogte geselt museumpark Huis Doorn
8 augustus 2022 om 14:16 Natuur en milieuDOORN De voorgenomen bomenkap in het park rond museum Huis Doorn zorgt opnieuw voor onrust. Volgens de eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), dreigen veel monumentale beuken af te sterven door de droogte. Ze zouden daarom het veld moeten ruimen. Maar tegenstanders van de bomenkap denken dat de droogte een voorwendsel is om eerdere kapplannen door te zetten.
Het is niet voor het eerst dat inwoners in het geweer komen tegen bomenkap in het park van Huis Doorn. Twee zomers geleden zetten zo’n 1500 verontruste bezoekers al hun handtekening onder een petitie tegen het rooien van de beuken. Het Rijksvastgoedbedrijf erkent weliswaar dat de bomenkap gevoelig ligt, maar blijft onverbiddelijk. Ruim 480 beuken moeten worden geveld en vervangen door andere boomsoorten.
GROTE GATEN ,,We moeten mensen uitleggen waarom het nodig is om bomen te rooien”, zegt Frank van Dam op de website van het Rijksvastgoedbedrijf. ,,Anders vallen er binnen nu en tien jaar grote gaten. De ruimte die we zo creëren is nodig om meer diversiteit in het park aan te brengen.” Van Dam zegt toe te willen naar een beplanting die beter bestand is tegen langdurige droogte.
Jaap Holwerda van de actiegroep Kappen met kappen is echter niet van zins om zich zomaar neer te leggen bij het neerhalen van de beuken. ,,Eerst paste het niet in het plan. Toen waren ze ziek, alleen een geoefend oog kon dat zien zeiden ze. Nu kunnen beuken ineens niet tegen de droogte. Ze moeten en zullen weg”, aldus Holwerda. In tegenstelling tot het RVB ziet hij nog wel kansen voor de beuken.
BEHOUDPLAN Holwerda verwijst naar Belgisch onderzoek waaruit blijkt dat deze boomsoort veel beter tegen de droogte kan, dan eerder werd aangenomen. In een reactie op Twitter toont ook gemeenteraadslid Francine van der Velde (BVHlokaal) zich kritisch. Ze wil dat het Rijksvastgoedbedrijf met een groenbehoudplan in plaats van een kapplan komt. Bovendien wijst ze erop dat er geen bomen gekapt mogen worden, zonder de Heuvelrugpolitiek erbij te betrekken.
Michiel Schaaij