Ray Klaassen: ,,Muziekliefhebbers zullen genieten
Ray Klaassen: ,,Muziekliefhebbers zullen genieten" John Beringen

Ray Klaassen geeft concert met muziek vol gevoel

10 maart 2020 om 06:19 Muziek

DOORN/AMERONGEN Ray Klaassen geeft op 27 maart (19.00 uur) een concert in het cultuurhuis in Doorn waarbij hij onder andere zijn nieuwste single 'Jumping red lights' ten gehore zal brengen. Het belooft een veelkleurig evenement te worden waarbij er ook optredens zijn van Bo Saris en Kim de Boer onder begeleiding van een live-band. Een gesprek met een bevlogen artiest die vooral probeert om aan zijn songs gevoel en meerwaarde toe te voegen.

John Beringen

De staat van dienst van Klaassen mag opmerkelijk genoemd worden. In 2010 gooide hij hoge ogen op het grootste podium in de eerste editie van 'The voice of Holland' alwaar hij het nummer 'Love you more' van Racoon zong. Deze uitvoering deed jurylid Anouk opmerken dat ze tijdens het luisteren een prachtige ontdekkingstocht had gemaakt. Hij mocht op landelijke belangstelling rekenen met zijn singles 'Tussen nu en nooit' en 'Ik ben weer terug' waarvan de laatste op 9 in de top 10 verscheen. Daarnaast was hij op tal van radiostations te horen als jingle zanger; onder andere in het radioprogramma van Jeroen van Inkel. Op dit moment brengt hij werk uit op zijn eigen label 'Mood For Music' met zijn band 'Output One 2'. Klaassen glimlacht bescheiden als deze feiten de revue passeren. ,,Ik ben opgegroeid met klassieke muziek," merkt hij op. ,,En dan moet je niet meteen denken dat mijn liedjes zwaarmoedig zijn, maar ik leg daar wel regelmatig iets in wat mensen tot nadenken kan stemmen of wellicht wat troost kan bieden. En ik schrijf ook wel stevige popliedjes."

EENZAAMHEID Zijn nieuwste single heet 'Jumping red lights'. Waar gaat dat over? Klaassen: ,,Daarin wordt het verhaal verteld over eenzaamheid. Kijk, eenzaamheid komt, zeker onder ouderen, heel veel voor. Maar dat is een facet binnen onze maatschappij dat veelal aan het oog onttrokken is. Als je daar zelf niet mee te maken hebt, lijkt het niet te bestaan terwijl het wel degelijk prominent en veelvuldig speelt. Je zou het kunnen omschrijven als stil en weggestopt leed. Maar voor deze single wordt ook een videoclip opgenomen die het lied visualiseert."

VISUALISEREN Over videoclips in zijn algemeenheid laat Klaassen weten dat je soms wel eens dingen voorbij ziet komen waarbij de link tussen het beeld en de song moeilijk te vinden is. ,,Maar in mijn clip, zoals ik die voor ogen heb, zal het één perfect aansluiten op het ander. Het gaat over een oudere man in een verzorgingshuis. Zijn vrouw is overleden, kinderen - als hij die al heeft - wonen heel ver weg en ziet hij maar zelden en kennissen van zijn leeftijd zijn of dood of zelf slecht ter been zodat hij hooguit af en toe een telefoontje krijgt. Alle mooie herinneringen liggen achter hem. Het geluk is voorbij en komt nooit meer terug. En dan komt er op een dag een nieuwe bewoonster in het verzorgingshuis. De man ziet die vrouw waarop er een gevoel in hem naar boven komt dat hij nog vaag kent van heel lang geleden. Hij raakt zichtbaar in verwarring. En hoe dat verder gaat? Dat wordt aan het einde van de clip duidelijk." De clip wordt opgenomen in De Ridderhof in Amerongen. ,,Daar worden acteurs voor ingehuurd", benadrukt hij. ,,Dus het is niet zo dat daar bewoners aan gaan meewerken."

Hij voegt er aan toe dat muziek niet alleen ontspannend is maar dat je er ook iets in kunt 'meegeven' of - zoals dat in 'Jumping red lights' aan de orde is - er ook iets mee onder de aandacht kunt brengen. ,,Dat zou je mijn handelsmerk kunnen noemen. En mijn repertoire?" Hij denkt even na. ,,Dat is niet duidelijk af te bakenen of in te delen. Laten we het er het op houden dat je dat als redelijk veelzijdig zou kunnen omschrijven", besluit hij.

advertentie
advertentie