Afbeelding
Susan Haveman

Amerongse Miranda met bindweefselaandoening doet mee aan Rugzakrun

4 maart 2020 om 07:09 Maatschappelijk

AMERONGEN De Amerongse Miranda Engels is moeder van een zoontje en zelfstandig ondernemer met een eigen praktijk. Ze weet sinds anderhalf jaar dat ze een zeldzame bindweefselaandoening heeft, het hypermobiliteitssyndroom (HSD). Op 17 mei doet ze mee aan de 10 kilometerafstand van de HandicapNL Rugzakrun: de eerste editie van een stoere en inclusieve run voor mensen met en zonder beperking. Hoe? Tien mannen en vrouwen rennen met haar mee. Voor elke kilometer iemand om haar rolstoel te duwen.

,,Aanvankelijk dacht men aan fibromyalgie, maar na zes jaar bleek het toch anders te zitten. Je kunt mijn lijf vergelijken met een huis waarvan het cement niet goed is. Terwijl je het één aan het repareren bent, brokkelt het ander alweer af. Mijn gewrichtsbanden en pezen zijn te soepel, waardoor mijn gewrichten niet genoeg steun krijgen. In principe is het niet progressief, maar ik krijg wel steeds meer zwakke punten. Het ene moment sta ik fris en fruitig op het schoolplein, het volgende moment zit ik in mijn rolstoel. Dat is lastig voor me, want ik zit vol energie", beschrijft de 38-jarige.

De Rugzakrun is een stoere en uitdagende run over de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Alle deelnemers leggen het parcours van 3, 10 of 21 kilometer af met een rugzak met zand. De rugzak staat symbool voor het doorzettingsvermogen van mensen met een handicap om iedere dag weer de gewone, vanzelfsprekende dingen voor elkaar te krijgen. De run is geheel toegankelijk; iedereen rent, rolt of wandelt hetzelfde parcours. Je kunt individueel meedoen of in een team samen met collega's, familie of vrienden.

,,De afgelopen jaren hebben we als gezin steeds meer hulp moeten vragen en komen er steeds meer hulpmiddelen het huis binnen om me te ondersteunen. Hierdoor merken we hoe belangrijk het is dat we in Nederland meer begrip moeten krijgen voor chronische aandoeningen, maar ook hoe om te gaan met een beperking als buitenstaander. Als rasechte stuiterbal verander ik niet ineens in een rustige dame in een rolstoel. Maar zoek ik nog steeds de gezelligheid op en de uitdagingen."

Het team bestaat uit elf mensen. ,,Ik heb voor elke kilometer een ander om me te duwen. Dus hoe kreupel ik die dag ook ben, ik ga de finish halen!" Vroeger deed ze aan heel veel hardloopevenementen mee, nu moet ze elke keer uitvinden hoe ver ze op eigen kracht kan komen. ,,En als ik tegelijkertijd kan zorgen dat er meer aandacht komt voor zeldzame ziektes, dan is dat heel mooi meegenomen."

Meer informatie en inschrijven: www.rugzakrun.nl.

advertentie
advertentie