Arthur Gijzen voelt zich thuis achter een drumstel.
Arthur Gijzen voelt zich thuis achter een drumstel. Danny van der Linden

Dag van de muzikanten in Driebergen

20 november 2019 om 11:04 Muziek

DRIEBERGEN 22 november is de dag van de Heilige Sint Cecilia. Zij is de patrones van de muzikanten, zangers, componisten en dergelijke. Heel veel harmonie-orkesten en fanfares vieren die dag hun Cecilia feest, vaak gaat dit gepaard met het opluisteren van een misviering of een tocht op straat van café naar café. Deze dag staat ook bekend als de Dag van de Muzikanten.

Danny van der Linden

Ook Driebergen kent muzikaal talent. De grootste namen uit het dorp waren natuurlijk The Blue Diamonds die vanaf de Heuvelrug de wereld wisten te veroveren. Meer recent is de doorbraak van Jim van der Zee die de talentenjacht 'The Voice of Holland' wist te winnen. Minder bekend, maar zeker niet minder gepassioneerd, zijn de honderden mensen die hun instrument bespelen op een ander podium. Eén van hen is Arthur Gijzen. De inwoner van Driebergen is actief lid van muziekvereniging Aurora en als drummer verbonden aan de band 3Forty5.

,,Ik heb van jong af aan al interesse in muziek", vertelt Gijzen. ,,John Miles omschreef het vrij aardig: 'Music was my first love, and it will be my last'. Als kind liep ik al overal op te tikken en te rammen. Er kon geen pot chocoladepasta op tafel staan of ik liep er op te trommelen. Vanaf mijn derde liep ik op potten en pannen te rammen en op mijn achtste begon ik op een djembé en vanaf mijn tiende drum ik."

Gijzen is een echte autodidact. ,,Ik heb het drummen mezelf aangeleerd", zegt hij. ,,Ik heb er wel een beetje spijt van dat ik nooit heb geleerd om noten te lezen. Dat beetje kennis had ik graag willen hebben." Als volwassene deed Gijzen een poging om het alsnog te leren, maar dat bleek geen succes. ,,Ik denk dat kinderen zulke dingen sneller oppikken dan volwassenen."

BASGITAAR De keuze voor het drumstel was dus logisch. ,,Al had ik ook wel graag de basgitaar willen leren spelen. Maar eerlijk is eerlijk: achter het drumstel voel ik me thuis."

In zijn hoofd hoort Gijzen bijna altijd wel muziek. ,,In een trein trommel ik met mijn hand op mijn sleutelhanger een bepaald ritme. Of ik beweeg met mijn voet. Dat is een automatisme omdat ik die voet veel gebruik tijdens het drummen. Tegelijkertijd is het natuurlijk een handige oefening voor de spieren."

UITDAGING ,,Sommige stukken zijn wat saai om te drummen", vindt Gijzen. ,,Dan daag ik mezelf uit. Normaal gesproken drum ik kruislings. Dan houd ik mijn armen dus gekruist, maar soms doe ik dat bewust niet om het voor mezelf moeilijker te maken." De combinatie tussen het spelen bij de diverse orkesten van Aurora en het spelen van covers bij 3Forty5 is volgens Gijzen een prettige.

Wanneer is iemand muzikant? Die vraag moet toch gesteld worden. Gijzen hoeft niet lang na te denken. ,,Iemand die zijn instrument beheerst vind ik een muzikant. Er zijn ook mensen die het leuk vinden om muziek te maken, maar dat wil niet zeggen dat ze het ook beheersen. Niet erg, maar daar zit voor mij het verschil."

advertentie
advertentie