Het koor Scherzando met de vaste zangers en grote groep projectzangers voor het jubileumconcert.
Het koor Scherzando met de vaste zangers en grote groep projectzangers voor het jubileumconcert. Gusta ter Veen

Scherzando viert jubileum in uitverkochte Grote Kerk

17 november 2019 om 07:15 Muziek

DRIEBERGEN Vanaf april is gemengd koor Scherzando al bezig met de voorbereidingen voor het jubileumspektakel ter ere van het 25 jarig bestaan van het koor. Zondag 24 november voeren zij, versterkt met 30 extra zangers en zangeressen het stuk Carmina Burana uit in de Grote Kerk in Driebergen. Het concert is zelfs al uitverkocht.

Victor Schutijser

MUZIEK SPEKTAKEL ,,Het kernkoor van 40 mensen is niet groot genoeg om zo'n spektakel eer aan te doen", vertelt Angela Polman van de concertcommissie. ,,We zijn opzoek gegaan naar een jubileumwaardig muzikaal spektakel, we zijn daarbij uitgekomen op Carmina Burana, het meesterwerk van de Duitse componist Carl Orff".

Het stuk is een weerspiegeling van het leven, het beeldt het noodlot uit als een rad van fortuin waaraan de mens onderworpen is. In de beroemde hymne 'O Fortuna' klinkt het motto van het stuk: ,,Soms heb je geluk, maar de dag erna kan je alweer helemaal in de put zitten. Het is daarom belangrijk volop te genieten van de momenten van intens geluk."

,,Het is een ongelofelijk boeiend stuk", vindt Ewout Costeris, die al jaren zingt bij Scherzando. ,,Voor we begonnen met zingen hebben we allemaal de Nederlandse vertaling gelezen, zodat we beter weten wat we zingen. Met de betekenis van de woorden in je achterhoofd komen bepaalde stukken toch anders uit je mond", weet Costeris.

MUZIKALE KNIPOOG Naast de extra zangers die voor de gelegenheid aan het koor zijn toegevoegd, wordt het koor ook ondersteund door twee pianisten en vijf paukenisten van de Hollandse Orkest Combinatie. ,,Al met al verwachten we het publiek een authentieke ervaring te kunnen bieden op de unieke Scherzando manier, met een een muzikale knipoog", vertelt Heleen Keijzer-Lambooy, voorzitter van het koor.

Een van de zangers van het eerste uur is Tineke van Houten, ze zingt nog steeds bij Scherzando en dat zegt al genoeg. ,,Muziek verbindt, dat is de essentie van het samen zingen. Binnen het koor delen we lief en leed, maar we zijn ook druk met ons eigen studieprogramma om het niveau te verbeteren. Het zingen is niet vrijblijvend, de muziek wordt echt mooier", vertelt Van Houten.

MOTIVEREND ,,We zijn continu bezig om onszelf te verbeteren, de kwaliteit werkt erg motiverend", vindt Adriaan Blankenstein, die zich voor dit project heeft aangesloten bij Scherzando. ,,Door beter te gaan zingen met z'n allen houden we het ook leuk voor onszelf, eigenlijk zing ik straks net zoveel voor mijzelf als voor het publiek."

Voor het concert was onverwacht grote belangstelling. ,,Drie weken voor het concert zijn alle kaarten uitverkocht, we hebben zelfs nog wat mensen op de wachtlijst staan", weet Keijzer-Lambooy. Het uitverkochte jubileumconcert is zondag 24 november in de Grote Kerk in Driebergen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie