Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Pixabay

Jeugdgemeenteraad over sport en bewegen

15 november 2023 om 15:30 Maatschappelijk

DOORN Onder leiding van Jeugdburgemeester Nora Kolstein werd woensdag de Jeugdgemeenteraad gehouden. Het plan van basisschool CBS Dalton Nicolaas uit Doorn kreeg de meeste stemmen.

Het plan van groep 8 van CBS Dalton Nicolaas uit Doorn kreeg woensdag de meeste stemmentijdens de jaarlijkse Jeugdgemeenteraad. De fractie won met het plan om een sportief toernooi te organiseren met de deelnemende scholen aan de Jeugdgemeenteraad. Hierbij komen dan wat minder bekende sporten aan de orde zoals padel, skeeleren en free run.

De Jeugdgemeenteraad kwam bijeen in de raadzaal in het Cultuurhuis in Doorn, onder leiding van Jeugdburgemeester Nora Kolstein. Zij kreeg ondersteuning van burgemeester Frits Naafs. Fracties van leerlingen van groep 7/8 van basisscholen CBS Dalton Nicolaas, CBS De Sterrenboog en CBS De Wijngaard gingen met elkaar in debat. Iedere fractie presenteerde en verdedigde zijn eigen plan, dat door de leerlingen zelf in de afgelopen tijd is bedacht.

Dit jaar was het thema Sport en Bewegen. Via de Jeugdgemeenteraad maken kinderen kennis met het werk van de ‘echte’ gemeenteraad en de lokale democratie. De Jeugdgemeenteraad komt sinds 2008 bij elkaar met een paar jaar onderbreking vanwege coronamaatregelen. Jaarlijks verschilt de samenstelling van deze raad omdat er verschillende scholen meedoen en ook het debatthema wisselt per jaar.

De Jeugdgemeenteraad wordt altijd voorgezeten door één van de leerlingen die voor deze dag is aangesteld als Jeugdburgemeester. Enkele raads- en commissieleden bezochten vooraf hun jeugdige collega’s op school en bereidden met hen de presentatie en verdediging van hun plannen in de Jeugdgemeenteraad voor. Zij coachen tijdens de vergadering de jeugdfracties. Burgemeester Frits Naafs: ,,Het is belangrijk dat kinderen leren over de lokale democratie en dit ook in het echt kunnen uitvoeren.”

Aan het einde van de Jeugdgemeenteraad volgde de stemming. De gemeente stelt voor de uitvoering van het winnende plan maximaal € 2.500,- beschikbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie