Jeugdgemeenteraad bijna van start

14 november 2018 om 15:10 lokaal

HEUVELRUG Fracties van leerlingen van groep 7/8 van de basisscholen De Ontdekkingsreis, Valkenheuvel, De Vuurvogel en De Zonheuvel uit Driebergen gaan woensdag 21 november met elkaar in debat over het thema 'Duurzaamheid' in de jeugdgemeenteraad in de raadzaal. Via de jeugdgemeenteraad maken jongeren kennis met het werk van de 'echte' gemeenteraad en het politieke spel van de lokale democratie.

De Jeugdgemeenteraad komt sinds 2008 bij elkaar. Jaarlijks verschilt de samenstelling van deze raad en ook het debatthema wisselt per jaar. Elke school is met een fractie vertegenwoordigd. Iedere fractie presenteert en verdedigt zijn eigen plan, dat door de leerlingen zelf in de afgelopen tijd is bedacht.
De jeugdgemeenteraad wordt voorgezeten door één van de leerlingen, die voor deze dag is aangesteld als jeugdburgemeester. De leerling wordt hierbij ondersteund door burgemeester Frits Naafs.

Enkele raads- en commissieleden hebben vooraf al hun jeugdige collega's op school bezocht en met hen de presentatie van hun plannen in de jeugdgemeenteraad voorbereid. Zij coachen tijdens de vergadering de jeugdfracties. Uiteindelijk stemmen de leerlingen om te bepalen welk plan het beste is. Het is de bedoeling dat dit plan ook wordt uitgevoerd. De gemeente stelt hiervoor een bedrag beschikbaar van maximaal 2.500 euro.
Vorige keer was het thema 'Veiligheid'. De fractie van De Ladder uit Maarn won met het plan om cyberpesten tegen te gaan. ,,Ons doel is dat meer kinderen zich veiliger voelen op het internet", aldus de winnende fractie.

advertentie
advertentie