Samen genieten van een creatieve ochtend tijdens de vakantieweek.
Samen genieten van een creatieve ochtend tijdens de vakantieweek. Corina Blommendaal

'Ouderen in het Zonnetje' tegen eenzaamheid

Maatschappelijk

DOORN Tijdens de midweek 'Ouderen in het Zonnetje' maakt RCN zich sterk tegen de groeiende eenzaamheid onder ouderen en biedt hen een unieke en volledig verzorgde midweek aan in de decemberdagen, die niet voor iedereen vanzelfsprekend gezellig zijn. De ouderen die een midweek op vakantie komen, hebben ieder op hun eigen manier te maken met eenzaamheid. Dat kan te maken hebben met het verliezen van een partner, het hebben van een klein sociaal netwerk of jarenlange mantelzorgverplichtingen.

Corina Blommendaal

De deelnemers vinden het een feest om een midweek lang samen met gelijkgestemden allerlei dingen te ondernemen als je normaal gesproken vaak alleen bent. Als je binnenloopt in de grote zaal van RCN Vakantiepark het Grote Bos, wordt er volop getimmerd, gebakken en gedecoreerd. Maar liefst 95 mensen die overwegend ouder zijn dan 75 jaar, zijn gezellig druk met elkaar en hun activiteit.

,,Voor dit park is het de tweede keer dat het hier georganiseerd wordt", vertelt Noëlle Schrikker, Marketingcoördinator en coördinator van dit project. ,,Elk jaar organiseert RCN een week als deze in twee parken binnen Nederland en dit jaar is het hier en in het Toppershoedje in Ouddorp (ZH). We hebben de gasten verdeeld over 28 huisjes en in ieder huisje is ook een begeleider. De gasten zijn ouderen die lichamelijk en geestelijk overwegend goed functioneren, dus ze kunnen zichzelf goed redden en helpen elkaar waar nodig."

GEVARIEERD PROGRAMMA In samenwerking met Het vakantiebureau.nl wordt deze speciale midweek samengesteld en alles in het werk gezet om er een echt feestje van te maken. Dankzij de samenwerking met regionale partners en de inzet van tientallen enthousiaste vrijwilligers en medewerkers van RCN en het Vakantiebureau.nl is het mogelijk dit te doen. Er is een gevarieerd programma met inloop lunches, uitstapjes zoals een bezoek aan een museum, film kijken of lekker wandelen of spelletjes doen. Ook dineren de mensen gezamenlijk met als afsluiting een kerstdiner met muzikale omlijsting. De gasten mogen zelf kiezen wat ze willen doen, dus dat maakt het vakantiegevoel compleet.

,,De deelnemers worden vaak via de diaconie van kerken benaderd, omdat daar onder andere een goed beeld is van wie we blij kunnen maken met deze vakanties ", vertelt Schrikker. ,,RCN heeft een christelijke grondslag en vindt de begrippen 'samen' en 'voor elkaar' erg belangrijk. Dit geldt niet alleen tijdens deze periode voor deze doelgroep, want gedurende het hele jaar geven we veel vakanties weg aan gezinnen die geen vakantie kunnen betalen."

VERWENNERIJ Op de vraag wat de ouderen ervan vinden, komen veel dankbare reacties. ,,Vanmorgen werden om 8 uur al heerlijke warme broodjes en croissantjes bezorgd in ons huisje, echte verwennerij." Intussen zijn veel gasten bezig met een kerststukje. Zelfs een blinde mevrouw lukt het prima met wat hulp van haar buurvrouw. ,,En als het af is, mogen we het gewoon meenemen naar ons huisje. Dat is toch fantastisch?"

Ook worden er kniepertjes gebakken. Naast het feit dat ze heerlijk zijn, wordt uitgelegd dat dit gegeten wordt op oudjaarsdag. ,,Een kniepertje is een platte koek en staat symbool voor het feit dat het jaar uitgerold is, voorbij. En op nieuwjaarsdag eten we dan rolletjes, want dan start het nieuwe jaar dat nog helemaal uitgerold mag worden."

GROOT CADEAU Aan het timmeren van de vogelhuisjes doen zowel mannen als vrouwen mee. Ze zijn zo druk aan het timmeren dat ze geen tijd hebben om te praten. Maar het resultaat is er zeker naar en er zullen straks veel vogeltjes heel blij zijn in de tuinen van deze gasten, als er vetbollen en zaadjes in liggen. ,,Een groot cadeau om nooit te vergeten", bevestigt één van de gasten.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33