Mariska Cornelissen met haar nieuwe boek.
Mariska Cornelissen met haar nieuwe boek. Mariska van Ravensteyn

'Kwetsbaarheid is geen zwakte'

7 september 2019 om 07:06 Maatschappelijk

HEUVELRUG Ooit raakte Mariska Cornelissen zelf bijna burn-out en nu komt haar boek over deze veelvoorkomende 'welvaartsziekte' uit. Want in ons land hebben een miljoen werkende mensen burn-outklachten, dat is een op de zeven. Als mensen durven te praten over hun worstelingen en onzekerheden, zou alleen dat al heel helpend zijn bij het voorkomen van een burn-out. Daarbij begint het volgens de schrijfster met het inzicht dat kwetsbaarheid geen zwakte is.

Corina Blommendaal

Twee jaar geleden besloot Mariska Cornelissen een boek te gaan schrijven over burn-out. Ze heeft zelf ooit tegen een burn-out aangezeten en kijkt hierop terug als een lastige periode. ,,Ik was enorm druk met mijn werk en kon nog maar net mijn hoofd boven water houden", vertelt ze. ,,Ik bleef mezelf de vraag stellen waarom het mij niet lukte alle ballen in de lucht te houden en voelde me tekortschieten. Mijn verhaal staat in het boek beschreven, net als de verhalen over een aantal mensen die een burn-out hebben gehad. Maar ook sprak ik een aantal leidinggevenden over dit thema, omdat zij vaak een grote rol spelen bij het ontwikkelen of voorkomen van een burn-out van hun medewerkers. Als zij weten wat de signalen zijn en op de juiste manier reageren door het bespreekbaar te maken, kan dat een daadwerkelijke burn-out voorkomen."

KWETSBAARHEID Veel mensen zien zich kwetsbaar opstellen als iets 'gevaarlijks', waarbij je alle pantsers af moet gooien en neergesabeld kunt worden omdat je verdedigingsmechanisme je dat vertelt. ,,In het begin vond ik kwetsbaarheid best eng en was ik er onzeker over, maar zag ik ook de kracht ervan in. De kracht van kwetsbaarheid is een belangrijk onderwerp als je met je carrière bezig bent. Destijds maakte ik met drie andere vrouwen vlogs voor het online vrouwenmagazine 'Twistit', over onderwerpen die wij meemaakten in ons werk- en privéleven. We organiseerden een keukentafelgesprek waarin we ieder een thema gingen behandelen en ik koos het thema kwetsbaarheid. Tijdens de voorbereiding ging ik op dat thema googelen en kwam ik meteen op Brené Brown terecht."

INSPIRATIEBRON Cornelissen las al haar boeken en reisde vijf jaar geleden naar de Verenigde Staten om zich door Brené Brown te laten certificeren. ,,Ik ben erg geïnspireerd door haar gedachtegoed, wat onder andere gaat over de kracht van kwetsbaarheid. Dit heb ik verwerkt in veel van mijn trainingen en coaching. We zijn zo geneigd om kwetsbaarheid als zwakte te zien, maar het is juist moed. Het gaat over onzekerheid, risico lopen, gevoelens en niet weten wat de uitkomst is. Als je die situaties dan toch aangaat, ben je enorm moedig."

Er zijn veel therapieën voor burn-outklachten. Maar daarin wordt praktisch niet over kwetsbaarheid gesproken, laat staan over de helende werking ervan. ,,Daarom spits ik in mijn boek toe op de fase voordat je burn-out raakt", vertelt Cornelissen. ,,Het heeft mijzelf geholpen om kwetsbaar te zijn. Te benoemen wat eigenlijk niet bij mij paste en na te denken over waar ik gelukkig van werd. Dat is belangrijk in een prestatiemaatschappij zoals die van ons. Vanuit stress zit je enorm in je schaamte en blijf je in een vicieuze cirkel van negatieve emoties. Als je altijd het gevoel hebt dat je tekortschiet en niet goed genoeg bent, word je daar ziek van. Met mijn boek wil ik bijdragen aan het voorkomen van een burn-out. Als je de signalen herkent en daar iets mee durft te doen, zoals de moed hebben om hulp te vragen, heb je de sleutel in handen om keuzes te maken die gezonder voor jou zijn." Zaterdag 7 september om 17.00 uur is de boekpresentatie bij boekhandel Jacques Baas in Driebergen.

advertentie
advertentie