De informatiebijeenkomst in De Twee Marken in Maarn.
De informatiebijeenkomst in De Twee Marken in Maarn. Rianne Smit

Wat een belangstelling afgelopen woensdagavond Stop4deroute!

26 april 2024 om 16:51 Lokaal Deel je nieuws

Woensdagavond 24 april jl. was de grote zaal in De Twee Marken vol met belangstellenden. Rianne Smit inwoner van Maarn, één van de LoCo’s (lokale coördinatoren) van het burgerinitiatief Stop4deroute, nam het initiatief hierin.

Een jaar geleden zat ze in de tuin en zag dat er veel meer vliegtuigen dan anders overvlogen. Na wat googelen kwam zij op de site van Stop4deroute en tekende de petitie tegen de plannen voor een 4e aanvliegroute. 

Bij het tekenen kwam ook de vraag om mee te helpen? Nou dat wilde ze wel en zo werd zij LoCo samen met Maria Witmer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit burgerinitiatief is ruim een jaar geleden ontstaan aan de keukentafel van Lenneke en Mark uit Leersum. Zij  lazen een klein bericht in het dorpsblad waarin de aankondiging stond van de 4de aanvliegroute over Gelderland, Utrecht en Noord-Holland naar Schiphol toe. 

Er zijn nu zo’n 31 gemeenten van waaruit inwoners actief zijn; van Ede tot De Ronde Meren. Zij informeren, flyeren en hebben contact met Gemeenten en Provincie.

We hebben inmiddels een website, zijn actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. We hebben materialen en zijn sinds kort een Stichting.

Rianne ervaarde bij het flyeren dat 9 van de 10 mensen die zij sprak niets over de plannen over de 4e aanvliegroute wisten. Door een informatieavond te organiseren heeft ze de inwoners de mogelijkheid gegeven om zich te laten informeren en hun vragen en zorgen te delen.

Eerder is er al in Zeist, De Bilt en Houten zo’n informatieavond gehouden. En er staan nog meer gemeenten op de planning om iets dergelijks te doen.

Deze avond was voor de inwoners en recreanten van de Utrechtse Heuvelrug. De leden van de kerngroep stipten diverse onderwerpen aan waar we mee te maken gaan krijgen als de 4e aanvliegroute naar Schiphol over onze gemeente gaat komen.

Denk hierbij aan geluidsoverlast, verslechterde luchtkwaliteit (stapeleffect naast de snelweg die al langs onze gemeente loopt), extra uitstoot van CO2, fijnstof, stikstof en uitstoot van giftige en kankerverwekkende stoffen. 

De aanwezigen in de zaal hadden veel vragen aan de kerngroep maar ook aan de Gemeente en Provincie. Het was fijn dat Sander Steenhart (Provincie) en Britta Scholten (Gemeente) ook antwoorden konden geven op specifieke vragen.

Naast vragen zijn er ook ideeën 💡 geuit om in actie te komen. Deze ideeën gaan we bespreken en waar mogelijk uitwerken. In de nieuwsbrief en op de website zie je wat we de komende tijd organiseren.

Wil je ook iets doen? Teken de petitie, word lid van de WhatsApp community van jouw gemeente.

Praat erover met je familie, buren en of vrienden. Want zoals Rianne zegt: ‘9 van de 10 mensen weten het niet’. Je kunt natuurlijk ook meehelpen door te flyeren, een poster op je raam te hangen of een button te dragen. We hebben een ‘makelaarsbord’ voor aan het raam of in de tuin. 

Kinderen kunnen een kleurplaat kleuren en ophangen. Zo willen we iedereen betrekken.

Al deze artikelen kun je downloaden of kopen via de website: stop4deroute.nl  

.

advertentie
advertentie