Afbeelding
Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn

Herstelwerkzaamheden Tombe van Nellesteijn per 1 juni van start

Historie

LEERSUM De Tombe van Nellesteijn in Leersum gaat in oude staat hersteld worden. Sinds 2020 heeft de Stichting Behoud Tombe van Nellesteijn zich ingezet voor de restauratiewerkzaamheden, nu heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug de stichting toestemming gegeven om de restauratie uit te voeren. Op 1 juni zal het officiële startmoment plaatsvinden. 

In samenwerking met de gemeente en een restauratiearchitect heeft de stichting de restauratie voorbereid. Er is een restauratieplan opgesteld, waarvan de kosten 166.000 euro bedragen. De provincie heeft op 10 mei 2021 voor de uitvoering van het restauratieplan een subsidie verstrekt van een ton. Om de financiering rond te krijgen heeft de stichting fondsen geworven ter hoogte van een bedrag van 26.000 euro. De gemeente draagt met 40.000 euro ongeveer een kwart van de totale restauratiekosten bij uit haar reguliere budgetten. 

Nu alle voorbereidingen hebben plaatsgevonden is het de bedoeling dat de werkzaamheden nog dit voorjaar worden uitgevoerd. De gemeente heeft de stichting gevraagd of zij daarbij gebruik mag maken van de ruime expertise die binnen de stichting bij de begeleiding van vergelijkbare trajecten aanwezig is. De stichting heeft daarop toegezegd de uitvoerend architect en aannemer namens de gemeente te zullen aansturen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is sinds 1906 eigenaar van de Tombe van Nellesteijn in Leersum. Dit rijksmonument uit 1818 van de beroemde architect J.D. Zocher jr. is een graftombe die ook dienst doet als uitzichttoren. Het schilderwerk van de houten delen en met name de slechte staat van het pleisterwerk vroegen dringend om herstel. 

De stichting laat weten verheugd te zijn dat de herstelwerkzaamheden dit voorjaar van start kunnen gaan. Dirk van der Meer, secretaris van de stichting en gids op de Tombe van Nellesteijn: ,,We zijn dankbaar voor de bijdragen van de provincie en de culturele fondsen. Maar ook voor de vele giften die we hebben ontvangen van de inwoners van Leersum en omgeving, die daarmee hebben laten zien dat het behoud van dit unieke monument de moeite waard is. De valwind van 18 juni 2021 heeft de groene omgeving van de Tombe behoorlijk aangetast. Wanneer de toren straks in de steigers staat is dat een mooi symbool voor het toekomstig herstel van het getroffen gebied.”

advertentie
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Zomers foodfestival in Maarsbergen: ‘Echt een evenement voor en door het dorp’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Statenbrief bevat onjuiste informatie, dorpsnetwerk voelt zich gebruikt 28 jun, 12:16
PREMIUM
Afbeelding
Turborotonde Donderberg van de baan 27 jun, 16:21
PREMIUM
Afbeelding
Energierekening van gemeente fors hoger 27 jun, 15:30
PREMIUM
Afbeelding
Utrechts landschap in beeld voor verhuizing sportvelden 27 jun, 11:59