Het bombardement op Soesterberg was in de wijde omtrek te zien.
Het bombardement op Soesterberg was in de wijde omtrek te zien. Onbekend / Nationaal Archief

Driebergse rol bij luchtgevecht

Historie

HEUVELRUG Als op 8 maart 1944 luchtbasis Soesterberg wordt aangevallen door de geallieerden, is de schade in het gebied enorm. In tegenstelling tot eerdere aanvallen van de geallieerde RAF bommenwerpers, is de aanval op de lentedag groot en goed gepland. Na de eerste aanval, volgt een tweede lading bommen. Wanneer de Duitse jagers de lucht in gaan, krijgt het dorp Driebergen een bijrol.

Danny van der Linden

Bij de geallieerden vliegt die dag de Noorse piloot Rudolf Hoiland mee. De Noor maakt deel uit van de Royal Norwegian Air Force en vliegt op de bewuste lentedag van de basis in het Engelse Essex naar Nederland. Het doel is duidelijk: een bombardement op het vliegveld van Soesterberg dat dan in Duitse handen is.

WOUDENBERG Er is die dag al eerder een bombardement geweest. De Duitsers zijn waakzaam en sturen die middag jagers de lucht in om een tweede bombardement af te slaan. Omstreeks tien voor vijf naderen 104 Engelse vliegtuigen het gebied. Hoiland vliegt in de buurt van Woudenberg als het mis gaat. Hauptmann Karl Boris krijgt het toestel van de Noor (een Spitfire IX) in het oog. Boris komt vanuit het Belgische Florennes om luchtsteun te geven en besluit de Spitfire van Hoiland onder vuur te nemen.

De Duitser slaagt in zijn missie en even voor vijf uur stort de Spitfire IX van het 332 squadron in twee stukken gebroken neer bij de Lichtenberg aan de Maarsbergseweg in Woudenberg. De motor en toestel van het toestel met registratienummer MJ299 liggen enkele honderden meters uit elkaar.

GESPRONGEN Sergeant Rudolf Hoiland zit dan al niet meer in het toestel. Hij is er op grote hoogte uitgesprongen en komt ongedeerd in Driebergen neer. Hij wordt aangehouden door Duitse soldaten, meegenomen naar het kamp van Zeist en belandt als krijgsgevangene in Duitsland. Hoe het met Hoiland afloopt is niet bekend. Krijgsgevangenen werden meestal niet goed behandeld door de Duitsers.

73 JAAR Vliegbasis Soesterberg was tijdens de bezetting vaker doelwit van bombardementen. Het bombardement van 8 maart 1944 geldt als één van de meest zware. In twee aanvalsgolven vallen 's ochtends 47 Marauders (lichte bommenwerpers) en 's middags 73 Marauders van de 9th Air Force het vliegveld aan. In totaal wordt 165 ton aan bommen afgeworpen. In de bommenregen op het vliegveld kwamen 19 Duitse militairen om. Ook zeven dwangarbeiders van Kamp Amersfoort kwamen om het leven. Jachtvliegers zagen Kamp Amersfoort ook als militair doel en bestookten het kamp. In de chaos die volgde, konden 52 gevangenen ontkomen.

Op 15 augustus 1944 was het weer raak. Toen werd bijna zeshonderd ton aan bommen op het gebied rond de vliegbasis gegooid. In de jaren na 1945 zijn talloze resten opgeruimd. De laatste resten zijn pas 73 jaar na dato definitief verwijderd.

Meer informatie: airwar4045.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 16 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30