Afbeelding
ANP

Experts blijven ondanks verbod wijzen op gevaren van vuurwerk

28 december 2021 om 07:16 Evenementen

HEUVELRUG Vuurwerk afsteken is ook dit jaar verboden en daarom valt het te verwachten dat wederom veel minder mensen dan gebruikelijk gewond raken door vuurwerk. Daarmee is het probleem niet weg, waarschuwt VeiligheidNL, want nog steeds melden mensen zich met vuurwerkletsel. Het kenniscentrum letselpreventie blijft daarom wijzen op de voorzorgsmaatregelen die mensen moeten treffen.

Lennart Oorburg heeft als kind ooit letsel opgelopen door vuurwerk. Hij was een omstander toen zijn buurman een grondbloem afstak die weg schoot en in Lennarts jaszak belandde, zo vertelt hij. ,,Vijftien procent van mijn lichaam zat onder de brandwonden”, aldus de inmiddels 27-jarige, die acht jaar oud was toen het gebeurde.

OPLETTEN Na het ongeluk heeft Lennart ook nooit meer vuurwerk afgestoken of is hij erbij in de buurt geweest. Hij benadrukt dan ook dat mensen die het toch nog wel doen, voorzichtig moeten doen. ,,Het is een beetje een anticlimax, maar het is wat het is.” Volgens hem gaat het vaak bij omstanders mis in plaats van bij degene die het aansteekt. ,,Het is des te belangrijker dat ouders op hun kinderen letten als ze naar buiten gaan.”

Met de beslissing om een landelijk vuurwerkverbod in te stellen, hoopte het kabinet vorig jaar dat het aantal vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp fors omlaag zou gaan en zo handhaving, hulpverlening en zorgmedewerkers te ontlasten. In de vier jaar daarvoor stond het gemiddelde aantal slachtoffers per jaarwisseling namelijk op 422. De gewenste daling kwam er, zo blijkt uit onderzoek.

SLACHTOFFERS In 2021 was het totale aantal vuurwerkslachtoffers op de Spoedeisende Hulp in Nederland 108. Het jaar daarvoor, toen er nog geen vuurwerkverbod gold, was dat nog 385. In de hele veiligheidsregio Utrecht, waartoe de gemeente Utrechtse Heuvelrug behoort, kwamen er tijdens de vorige jaarwisseling vijf vuurwerkslachtoffers naar de Spoedeisende Hulp. Het jaar daarvoor waren dat er nog 28.

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


Foto: ANP

VeiligheidNL ziet dat het zelfs niet goed gaat bij het afsteken van zogenoemd F1-vuurwerk, zoals sterretjes en grondbloemen. Dit type vuurwerk valt niet onder het verbod en mag ook dit jaar worden afgestoken. Maar geheel ongevaarlijk is het niet. ,,Er wordt mee gegooid, gestunt of uit de hand afgestoken en er werden afgelopen jaar minder veiligheidsmaatregelen getroffen zoals het opzetten van een vuurwerkbril, zowel bij de afsteker, omstanders als toekijkende kinderen. Dat zien we ook terug in de cijfers, twee derde van de letsels werd veroorzaakt door onveilig gedrag.”

Ook bij een vuurwerkverbod blijft voorlichting een punt van aandacht

Directeur Martijntje Bakker van de organisatie zegt dat ,,ook bij een vuurwerkverbod voorlichting een punt van aandacht blijft richting ouders, jongeren en kinderen als het gaat om de regels en maatregelen die genomen kunnen worden.” Ze roept daarom op te blijven letten op de basisregels: houd afstand, zet een vuurwerkbril op en let op je kleren. ,,Dus haal je capuchon eraf of stop deze in je jas en draag geen wijde laarzen of synthetische kleding.”

Of er deze jaarwisseling opnieuw minder vuurwerkslachtoffers zullen zijn, durft Bakker niet te zeggen. ,,Dat is lastig aan te geven. Dat is ook afhankelijk van de maatschappelijke tolerantie ten opzichte van de maatregelen.” Als mensen toch vuurwerk afsteken, dan hoopt Bakker dat zij de adviezen ter harte nemen. ,,Steek het af zoals het hoort en zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen.” Voor wie geen vuurwerk kan afsteken zijn er ook andere alternatieven om de jaarwisseling te vieren. ,,Kijk bijvoorbeeld naar een van de vuurwerkshows op tv.”

Onderzoek naar het opgelopen vuurwerkletsel
Of het nu gaat om knalvuurwerk, siervuurwerk of carbidschieten, in alle categorieën was een daling in het aantal vuurwerkslachtoffers te zien. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Landelijk hadden de meeste mensen letsel als gevolg van knalvuurwerk.
Kinderen tot 12 jaar mogen überhaupt geen vuurwerk afsteken. Vanaf 12 jaar mag alleen zogenoemd F1-vuurwerk worden afgestoken. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes.
Bijna twee derde van alle slachtoffers was onder de 20 jaar. Daarvan was 45 procent zelfs jonger dan 15 en waren het vooral jongens die letsel opliepen. Vuurwerkslachtoffers ouder dan 20 jaar raakten voornamelijk gewond door zwaar illegaal vuurwerk of carbidschieten.
In de veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Rotterdam-Rijnmond werden afgelopen jaarwisseling de meeste vuurwerkslachtoffers opgenomen. Daar kwamen in elke regio dertien meldingen binnen.
Mensen kwamen voornamelijk met brandwonden naar de Spoedeisende Hulp, namelijk 41 procent. Er waren wel minder mensen met oogletsel (14 procent). In de vorige jaarwisseling was dat nog 27 procent.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie