Foto ter illustratie
Foto ter illustratie BDU

Kabinet besluit tot vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling

19 november 2021 om 13:13 Politiek

HEUVELRUG (ANP) Consumenten mogen net als vorig jaar ook de komende jaarwisseling geen vuurwerk afsteken. Het demissionaire kabinet stemde vrijdag in met een tijdelijk landelijk vuurwerkverbod, met als doel een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Alleen vuurwerk in de lichtste categorie zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes mogen nog wel.

Aanleiding voor het besluit is het oplaaiende coronavirus dat de afgelopen weken weer leidt tot overvolle ziekenhuizen door coronapatiënten. Gewone zorg wordt daarom in ziekenhuizen al uitgesteld.

Professionele vuurwerkshows die gemeenten organiseren, vallen niet onder het verbod. Gemeenten mogen zelf beslissen of deze evenementen doorgaan, maar dat zal ook afhangen van de coronamaatregelen op dat moment.

Ook de verkoop van consumentenvuurwerk is verboden. Handelaren en andere ondernemers in de vuurwerkbranche zullen een passende compensatie ontvangen, stelt het kabinet. Zo komt er een vergoeding voor de veilige opslag van het vuurwerk en voor het transport naar de opslaglocaties. Er is naar verwachting voldoende ruimte voor de opslag, in locaties in Nederland en Duitsland. Ook de verkopers worden gecompenseerd. Staatssecretaris Steven van Weybenberg (Infrastructuur) werkt een regeling hiervoor nog uit, samen met het ministerie van Economische Zaken.

Donderdag lekte nog uit dat het kabinet ertoe zou neigen dit jaar tijdens oud en nieuw geen verbod af te kondigen. Maar onder meer burgemeesters en artsen riepen het kabinet op om wel een verbod af te kondigen, omdat de ziekenhuizen het extreem druk hebben door het coronavirus.

Vorige jaarwisseling was er voor het eerst een algeheel landelijk vuurwerkverbod, eveneens in verband met de hoge besmettingsgraad en volle ziekenhuizen. Maar sinds begin december 2020 was sowieso al een groot deel van het vuurwerk verboden. Alleen siervuurwerk is sindsdien nog toegestaan, zo had het kabinet al voor de coronapandemie besloten. Knalvuurwerk zoals rotjes, vuurpijlen, knalstrengen en enkelschotsbuizen zijn daardoor al uit den boze. Vuurwerkverkopers mogen deze producten ook niet meer in bezit hebben of verkopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie